FOTO: Brezno osvetľujú solárne lampy. Celý projekt stál viac než 53-tisíc eur


FOTO: Brezno osvetľujú solárne lampy. Celý projekt stál viac než 53-tisíc eur
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Brezno - oficiálna stránka mesta

V Brezne vlani vo vybraných častiach mesta nainštalovali takmer tri desiatky úsporných solárnych lámp. Keďže nie sú napojené na elektrickú sieť, šetria peniaze aj prírodu. Nové osvetlenie okrem iného zvyšuje bezpečnosť a kvalitu života obyvateľov. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke.

V priebehu dvoch mesiacov pribudlo v troch zrevitalizovaných vnútroblokoch, v ktorých doposiaľ pouličné osvetlenie chýbalo, celkovo 28 solárnych svietidiel. Šestnásť ich nainštalovali v lokalite ČSA – Malinovského a po šesť v Štvrti Ladislava Novomeského a na Ulici 9. mája.

Projekt v hodnote viac ako 53-tisíc eur bol financovaný z Nórskych grantov, štátneho rozpočtu a vlastných zdrojov mesta. Realizoval sa ako jedna z aktivít v rámci projektu Akčný plán a opatrenia mesta Brezna zamerané na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy.



Výkopové práce, osadenie stožiarov aj samotnú inštaláciu solárneho systému vo vytypovaných mestských častiach zrealizoval vysúťažený dodávateľ v poslednom kvartáli minulého roka. Keďže použitá technológia využíva úsporné LED svietidlá s príslušnou fotovoltaikou a nastaviteľnou intenzitou svetelného toku, nové osvetlenie sa radí medzi „zelené a inteligentné“.

„Jednotlivé lampy majú vlastný solárny panel, ktorý v priebehu dňa absorbuje energiu zo slnka, následne ju premení na elektrickú energiu a tú potom v batériách s veľkou účinnosťou nahromadí. Akonáhle sa začne stmievať, svietidlo sa rozsvieti,“ povedala Silvia Bubelínyová z investičného odboru.

Ušetrené financie

Vzhľadom na to, že jednotlivé svetelné body nie sú pripojené na elektrickú rozvodnú sústavu a nespotrebovávajú žiadnu energiu z distribučnej siete, dochádza nielen k finančnej úspore pre brezniansku samosprávu, ale aj k zníženiu produkcie emisií CO2, čo je primárnym cieľom Akčného plánu.

„Opatreniami zameranými na úsporu elektrickej energie sme prispeli k zníženiu emisií skleníkových plynov a zároveň aj k zlepšeniu svetelno-technických podmienok na osvetlenie vnútroblokov, čím sme zvýšili bezpečnosť aj kvalitu života ich obyvateľov,“ dodal primátor mesta Tomáš Abel.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu