FIRETEST2024: Hasičský zbor udržiava krok s modernými technológiami a elektromobilitou


Foto: FIRETEST2024: Hasičský zbor udržiava krok s modernými technológiami a elektromobilitou
Galéria: 16 fotiek
Foto: Facebook/Ministerstvo vnútra SR

V rámci zvyšovania bezpečnosti a efektivity zásahov pri požiaroch elektrických vozidiel sa uskutočnil významný testovací experiment v Lešti. Hasičský a záchranný zbor realizoval komplexné testovanie hasenia elektromobilov v uzatvorených priestoroch, čím sa snaží prispôsobiť sa rýchlo sa rozvíjajúcej  elektromobilite.

Experiment, ktorý sa odohral vo výcvikovom centre Hasičského a záchranného zboru Lešť, je súčasťou projektu FIRETEST 2024. Cieľom bolo získať cenné poznatky, ktoré poslúžia nielen pre aktualizáciu interných predpisov a technických noriem, ale aj ako dôležitý učebný materiál pre príslušníkov hasičského zboru. V súčasnosti na Slovensku rastie počet elektrických vozidiel, ktorých vlastnosti a potenciálne riziká vyžadujú špeciálne postupy pri zásahoch.

Na tomto podujatí sa zúčastnili významné osobnosti vrátane prvej štátnej tajomníčky rezortu vnútra Lucie Kurilovskej, generálneho tajomníka služobného úradu ministerstva vnútra Igora Tkačivského a prezidenta Hasičského a záchranného zboru Adriána Mifkoviča. Nechýbali ani hostia z Hasičského záchranného zboru Českej republiky, čo potvrdzuje medzinárodný záujem o tieto inovácie.


Bezpečnosť vrátane ochrany zdravia a majetku obyvateľov je hlavnou prioritou ministerstva vnútra. Technologický vývoj ide dopredu míľovými krokmi a jednou z výziev je rozvoj elektromobility,“ hovorí Matúš Šutaj Eštok.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok zdôraznil dôležitosť adaptácie na technologický pokrok a pripravenosť na zvládanie požiarov spojených s elektromobilmi, ktoré sa môžu líšiť od tradičných vozidiel kvôli svojím špecifickým vlastnostiam a častiam, akou je napríklad batéria. Hasičský a záchranný zbor si je vedomý týchto výziev, čo potvrdzujú aj dva zaznamenané prípady požiarov elektromobilov na cestách. Na území Slovenska bolo koncom marca 2024 evidovaných 10 479 elektrických vozidiel.

Vďaka týmto iniciatívam a pokračujúcemu vývoju v oblasti bezpečnostných protokolov je Slovensko na dobrej ceste stať sa lídrom v oblasti reakcie na nehody spojené s elektromobilitou. Tieto aktivity sú dôležité nielen pre zabezpečenie verejnej bezpečnosti, ale aj pre ochranu životného prostredia a podporu udržateľného rozvoja.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR