Brezno bojuje proti klimatickým zmenám: miliónové investície do zelenej budúcnosti


Foto: Brezno bojuje proti klimatickým zmenám: miliónové investície do zelenej budúcnosti Foto: brezno.sk

Brezno sa aktívne prispôsobuje zmene klímy prostredníctvom rozsiahleho projektu financovaného z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu. 

V priebehu troch rokov mesto investovalo takmer 1,4 milióna eur do rôznych opatrení zameraných na zmiernenie dopadov klimatických zmien, zvýšenie energetickej efektívnosti a podporu udržateľnej dopravy.

Projekt zahŕňal 19 investičných aktivít, ktoré pokrývali oblasti od energetickej efektívnosti po odpadové hospodárstvo. Medzi kľúčové opatrenia patrilo vylepšenie energetickej efektívnosti verejných budov, investície do elektromobility a nemotorovej dopravy, ako aj implementácia inteligentného verejného osvetlenia, ktoré prispeje k výrazným úsporám energie. Významný dôraz bol kladený aj na rozvoj zelenej a modrej infraštruktúry, ktorá pomáha ochladzovať mestské prostredie a zároveň zvyšuje schopnosť mesta zadržiavať zrážkovú vodu.

Úspechy projektu boli predstavené na záverečnej konferencii, ktorá sa konala v Mestskom hoteli Ďumbier. Táto udalosť, zhrnujúca dosiahnuté výsledky, poskytla platformu pre odborné prezentácie a diskusie medzi špecialistami z oblasti životného prostredia, technologickými vývojármi a zástupcami iniciatívy Smart Cities. Konferencia tiež zahŕňala putovnú výstavu s názvom “Brezno a zmena klímy”, ktorá ilustrovala konkrétne príklady a benefity realizovaných aktivít.


Primátor Brezna, Tomáš Abel, počas svojho úvodného prejavu zdôraznil dôležitosť spolupráce s projektovými partnermi a vyjadril vďaku všetkým, ktorí sa podieľali na úspešnej realizácii projektu. Spolupráca s klubom Smart Cities Slovensko a nájdenie nórskeho partnera umožnili mesto zapojiť sa do projektov, ktoré nie sú pre mesto tejto veľkosti obvyklé, ale sú mimoriadne dôležité pre jeho budúci rozvoj a adaptáciu na meniace sa klimatické podmienky.

Milada Šimkovičová, vedúca odboru riadenia projektov, zhrnula pozitívne výsledky projektu, ktoré zahŕňali výsadbu zelene, inštaláciu smart senzorov na monitorovanie kvality ovzdušia a nákup elektromobilov a bicyklov pre zamestnancov mesta. Tieto opatrenia nielenže prispejú k zníženiu emisií skleníkových plynov, ale aj k zlepšeniu kvality života obyvateľov Brezna.

Projekt Brezna môže slúžiť ako vzor pre iné samosprávy na Slovensku a v širšom regióne. Jeho realizácia dokazuje, že aj menšie mestá môžu hrať kľúčovú rolu v boji proti klimatickým zmenám a v snahe o udržateľný rozvoj.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: brezno.sk