Jedna zápalka dokáže spôsobiť tragický požiar. Aká pokuta hrozí za vypaľovanie trávy?


Foto: Jedna zápalka dokáže spôsobiť tragický požiar. Aká pokuta hrozí za vypaľovanie trávy? Foto: ziar.sk

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiari nad Hronom upozorňuje občanov na zákaz vypaľovania porastov, bylín kríkov a stromov. Každoročné štatistiky požiarovosti ukazujú, že napriek sústavnému zdôrazňovaniu škodlivosti a nebezpečnosti túto činnosť ľudia často podceňujú.

Dôkazom sú štatistiky požiarovosti za posledné roky. V územnej pôsobnosti Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiari nad Hronom vzniklo v roku 2023 celkovo 49 požiarov s priamou škodou 260 460 eur.

Jednou z príčin vzniku požiaru bolo i spomínané vypaľovanie a spaľovanie trávnatých porastov. Oheň na otvorenom priestore sa šíri veľmi rýchlo a to najmä vplyvom priaznivých poveternostných podmienok. Svojimi rozmermi a rýchlosťou môže spôsobiť škody nielen na majetku a životnom prostredí.

Vypaľovanie porastov je podľa zákona o ochrane pred požiarmi č. 314/2001 Z.z. prísne zakázané v každom období, nielen v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru. V prípade porušenia tohto zákazu hrozí podľa zákona fyzickej osobe pokuta až do výšky 331 eur, resp. v blokovom konaní do výšky 100 eur a právnickej osobe alebo fyzickej osobe-podnikateľovi je možné uložiť pokutu až do výšky 16 596 eur.



Občania by sa mali oboznámiť aj so všeobecne záväznými nariadeniami obce, ktoré upravujú aj spôsob spaľovania odpadov na voľnom priestranstve, pričom v niektorých prípadoch ho aj zakazujú. Zásady, ktoré je fyzická osoba pri spaľovaní horľavých látok na voľnom priestranstve povinná dodržiavať a to najmä:

  • nespaľovať trávnaté porasty, lístie a odpad zo záhrad v čase vyhlásenia zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru,
  • v prípade spaľovanie je potrebné sledovať klimatické podmienky a kontrolovať miesto spaľovania,
  • ukladať horľavé látky do upravených hromád tak, aby neohrozovali svojim sálavým teplom alebo odlietajúcimi časticami okolie,
  • zabezpečiť potrebné množstvo hasiacich prostriedkov na zabránenie rozšírenia ohňa (vodu, lopaty a iné pomôcky a náradie),
  • vykonávať neustále kontrolu miesta spaľovania,
  • po skončení vykonať dohasenie zvyškov po spaľovaní a preventívne kontrolovať okolie po určitý čas.

V prípade vzniku požiaru je občan povinný uhasiť ho všetkými dostupnými prostriedkami alebo vykonať nevyhnutné opatrenia na zamedzenie jeho šírenia.

Požiar, ktorý vznikne v ťažko prístupnom teréne alebo za veterného počasia, sa môže veľmi rýchlo rozšíriť na veľkú plochu a vlastnými prostriedkami ho už nie je možné uhasiť. V takomto prípade je potrebné okamžite volať hasičov alebo linku tiesňového volania.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu