FOTO: V obci Šávoľ našli muníciu z 2. svetovej vojny. Obsahovala trhavinu, museli evakuovať škôlku


FOTO: V obci Šávoľ našli muníciu z 2. svetovej vojny. Obsahovala trhavinu, museli evakuovať škôlku
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Polícia SR - Banskobystrický kraj

Pri výkopových prácach neďaleko Obecného úradu v obci Šávoľ v okrese Lučenec bolo v stredu vykopaných päť kusov delostreleckých mín. Pracovníci o tomto náleze informovali políciu, miesto zabezpečila hliadka Obvodného oddelenia PZ vo Fiľakove. V obci museli evakuovať obecný úrad, poštu a materskú školu.

Ako informoval portál noviny.sk, starosta plánoval postaviť prístrešok. Na muníciu narazil bagrista, výkopové práce musel na pol dňa prerušiť. „Vyvrátil som 4 kusy, hneď som aj prestal. Bál som sa,“ uviedol pre portál bagrista.


Pyrotechnik Pohotovostného policajného útvaru KRPZ v Banskej Bystrici v spolupráci s pyrotechnikmi Kriminalistického a expertízneho ústavu v Slovenskej Ľupči pomocou detektoru našli a vykopali ďalších deväť kusov delostreleckých mín nemeckej výroby Wgr 42 a tri kusy 120 mm rumunských mín z obdobia II. svetovej vojny.

Míny boli bez nárazových zapaľovačov, telá mín však obsahovali trhavinu. Policajti ich previezli do účelového skladu výbušnín. „Každý, kto takúto muníciu nájde, by mal okamžite volať políciu. Pamätajte, že akákoľvek neodborná manipulácia môže byť životu nebezpečná. Policajní pyrotechnici sa postarajú o jej odborné prevzatie a likvidáciu,“ informovala polícia.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu