V Banskej Bystrici spílili 140-ročnú lipu. Stála na cintoríne pri hrobe básnika Jána Bottu


Foto: V Banskej Bystrici spílili 140-ročnú lipu. Stála na cintoríne pri hrobe básnika Jána Bottu Foto: Google Maps/Š.K.

Na Evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici spílili 140-ročnú lipu, ktorá stála pri hrobe básnika Jána Bottu. Rozhnevalo to ľudí a aj pamiatkárov, pretože ich nikto predom neupozornil napriek tomu, že je cintorín národnou kultúrnou pamiatkou. Informovala o tom RTVS.

Strom zasadili študenti rok po smrti básnika. Jej spílenie vyvolalo búrlivú diskusiu na sociálnych sieťach. Žiadosť o výrub podal miestny evanjelický zbor Lazovná, pretože po búrke zostala lipa v zlom stave. Jedna časť sa dokonca odštiepila a poškodila okolité náhrobky.


„Druhá časť zvyšku stromu zostala nevyvážená, vychýlená a hrozilo jej spadnutie s akútnym nebezpečenstvom ohrozenia života, zdravia ľudí a poškodenia majetku. K vyrúbu sa vyjadril kladne krajský pamiatkový úrad a súhlas na výrub vydal odbor ochrany životného prostredia,“ povedal pre RTVS zborový dozorca Lazovná Vladimír Zeman.

Mesto Banská Bystrica žiadosti o výrub vyhovelo, pretože mu boli predložené všetky relevantné dôvody. Pamiatkový úrad sa však hnevá, že bol z celého procesu vynechaný. „Povinnosť osloviť krajský pamiatkový úrad, vyjadriť sa k výrubu a výsadbe drevín, je na strane žiadateľa, ktorého pozemok sa nachádza v pamiatkovej rezervácii,“ dodalo mesto.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu