Máte dobrý nápad a ste z Poltára? Mesto finančne podporí projekty, ktoré zlepšia život občanov


Foto: Máte dobrý nápad a ste z Poltára? Mesto finančne podporí projekty, ktoré zlepšia život občanov

Participatívny rozpočet je spôsob, akým sa môžu občania Poltára zapojiť do života v meste a spolupodieľať sa na projektoch. Môžete tak navrhnúť projekt, o ktorom si myslíte, že je dobrý pre vás, vašich susedov, komunitu, či okolie a stojí zato ho realizovať.

„Cieľom participatívneho rozpočtu je, aby sa občan sám zapojil a rozhodol o živote mesta, o tom, ako chce, aby vyzeralo, či fungovalo. Môže ovplyvniť projekty, ktoré bude samospráva realizovať v spolupráci s občanmi,“ povedal primátor mesta Peter Sitor.

Projekty je možné podávať do 31. marca 2024. Prerozdelením financií na jednotlivé návrhy sa bude zaoberať zastupiteľstvo. Každý návrh sa bude posudzovať osobitne. Medzi oblasti, ktoré budú podporené, patria aktívne občianstvo, verejné priestranstvá, životné prostredie, kultúra, deti a mládež, rodina, seniori, sociálna oblasť, rozvoj cestovného ruchu, šport, voľnočasové aktivity či propagácia mesta.

Celková suma, ktorú mesto rozdelí medzi občanov a ich projekty je 20 000 eur, pričom maximálna výška na podporu jedného projektu je 2 500 eur. V rámci mestských častí Zelené a Slaná Lehota sa môžu schváliť najviac po dva projekty.



Čo musí obsahovať návrh?

Návrhy je nutné predložiť písomne vo vytlačenej podobe na mestský úrad. Musia obsahovať:

  • meno (názov) a adresu (sídlo) navrhovateľa,
  • telefonický a e-mailový kontakt,
  • stručný popis,
  • predmet návrhu,
  • rozpočet návrhu s kvantifikáciou jednotlivých výdavkov a minimálne  jednu reálnu a priloženú cenovú ponuku,
  • časový harmonogram realizácie návrhu,
  • informáciu o dobrovoľníckej činnosti navrhovateľa pri realizácii predmetu návrhu,
  • čestné vyhlásenie navrhovateľa, že nemá schválenú inú finančnú podporu z rozpočtu mesta ku dňu podania návrhu,
  • informáciu o zapojení sa navrhovateľa do realizácie projektu.

Hlavným prínosom participatívneho rozpočtu je možnosť ľudí pomáhať svojou aktivitou zlepšovať podmienky na život v meste pre jeho občanov, takisto vzájomná spolupráca obyvateľov a samosprávy. Viac informácií nájdete na webovej stránke mesta.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu