Aktuálny rebríček slovenských škôl. Medzi najlepšie patria aj tie zo stredného Slovenska


Foto: Aktuálny rebríček slovenských škôl. Medzi najlepšie patria aj tie zo stredného Slovenska Foto: iStock

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) uverejnil aktualizované rebríčky škôl po zahrnutí výsledkov žiakov z Testovania 9 a maturít. Medzi základnými školami (ZŠ) obhájila vedúcu pozíciu košická cirkevná ZŠ sv. Cyrila a Metoda. Druhé miesto dosiahla ZŠ Kollárova 2 zo Svätého Jura. Prvú trojicu po novom uzatvára ZŠ na ulici T. J. Moussona v Michalovciach.

Medzi školy, ktoré si vďaka úspechom svojich žiakov opätovne udržiavajú pozíciu v TOP 10, patrí aj ZŠ Pri Podlužianke v Leviciach, košická ZŠ Staničná 13 a napokon aj dve banskobystrické ZŠ, a to na Skuteckého a na Ďumbierskej ulici.

Najvýraznejším pozitívnym skokanom sa stala škola na Hviezdoslavovej ulici v Lipanoch. Významné zlepšenie v sledovaných ukazovateľoch jej prinieslo posun na 282. miesto. Minulý rok pritom figurovala na 630.


„Je jasné, že školy, ktoré vykazujú vyšší podiel detí z málo podnetného prostredia, to majú už na „štartovacej čiare“ oveľa ťažšie. Preto nás mimoriadne teší, že medzi školy s veľmi dobrými výsledkami žiakov sa zaradila aj ZŠ I. B. Zocha z Revúcej na Jilemnického 3, kde viac ako tretina žiakov pochádza zo sociálne znevýhodneného prostredia,“ uviedlo INEKO.


Žiaci tejto školy tak dosiahli najlepšie výsledky spomedzi škôl, v ktorých je relatívne vyšší podiel detí zo znevýhodneného prostredia.

Výsledky stredných odborných škôl

Pri stredných odborných školách (SOŠ) sa na prvom mieste umiestnila Obchodná akadémia na Kukučínovej ulici v Trnave. Druhá skončila Súkromná SOŠ na Ulici 29. augusta v Poprade.

Medzi stálice v rebríčku patrí aj elektrotechnické priemyslovky na Plzenskej v Prešove a Komenského v Košiciach či Obchodná akadémia zo Zlatých Moraviec.

Výsledky gymnázií

Najmenšie pohyby na popredných priečkach sa zaznamenali pri gymnáziách, prvá trojica dokonca zostala bez zmeny. Prvé miesto obhájilo gymnázium pre mimoriadne nadané deti na Teplickej ulici v Bratislave. Nasledovali gymnáziá Poštová 9 v Košiciach a Gymnázium Jura Hronca (GJH) na Novohradskej v Bratislave.

Skokanom sa stalo Gymnázium Karola Štúra v Modre, ktorého študenti dokázali zareagovať na zhoršujúce sa výsledky ich predchodcov z minulých rokov. Hoci naďalej zaostáva, tentokrát zaznamenalo zlepšenie vo všetkých sledovaných ukazovateľoch a vďaka tomu sa čiastočne priblížilo späť k priemeru ostatných gymnázií.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu