V Žiari nad Hronom stojí nová plastika symbolizujúca cestu výroby hliníka v meste


Foto: V Žiari nad Hronom stojí nová plastika symbolizujúca cestu výroby hliníka v meste
Galéria: 6 fotiek

Pred Mestským kultúrnym centrom v Žiari nad Hronom odhalili včera 29. januára novú plastiku. Ide o dielo umelca Milana Nemša s názvom Doba alumíniová. Na diele zachytil 70 rokov výroby hliníka v meste. 

Umelec sa rozhodol dielo vytvoriť po tom, ako skončila primárna výroba hliníka. „Viem, ako to chodí – zíde z očí, zíde z mysle a na všetko sa rýchlo zabúda. Preto som chcel svojím dielom nechať pripomienku ďalším generáciám, mladým ľuďom, že niečo takéto tu bolo,” povedal Nemeš.

Na Dobe alumíniovej pracoval takmer trištvrte roka a je vytvorená na pamiatku všetkých ľudí, ktorí sa podieľali a boli aktívni pri vzniku výroby. “Je to také moje dieťa,“ dodal autor. Pri tvorbe použil techniku studeného liatia, kvôli ktorej pôsobí mierne opotrebovaným dojmom.



Plastika sa skladá zo siedmych častí. Každá z nich symbolizuje jedno desaťročie, od roku 1953 až po súčasnosť. Na pravej strane je vyobrazená elektrolýza, Biely dom, kostol v Horných Opatovciach a symboly Žiaru. Vľavo zase uvidíte symboliku firmy Slovalco, na druhej plakete je Nemak a na tretej Hydro.

„Na diele sú znázornené aj smutné dejiny nášho mesta, ako je napríklad zánik Horných Opatoviec. Takýmto spôsobom si tiež chceme pripomenúť, že výroba hliníka nepriniesla len dobré veci, ako sú nové pracovné príležitosti a rozvoj nášho mesta, ale má aj svoju smutnú históriu,“ povedal primátor Peter Antal.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu