Žiar nad Hronom schválil ekologické investície aj modernizácie infraštruktúry


Foto: Žiar nad Hronom schválil ekologické investície aj modernizácie infraštruktúry Foto: ziar.sk

Na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva v Žiari nad Hronom boli schválené dôležité investície do energetických úspor a modernizácie infraštruktúry. Zasadnutia, ktoré sa konalo 25. apríla, sa zúčastnilo 17 poslancov. Tí priniesli niekoľko kľúčových rozhodnutí pre budúci rozvoj mesta.

Hlavnými bodmi programu bolo schválenie prijatia úverov z Environmentálneho fondu. Mesto sa rozhodlo investovať do inštalácie fotovoltických panelov na školské budovy a do rekonštrukcie elektrických rozvodov a výmeny osvetlenia v budovách materskej školy. Tieto kroky smerujú k využívaniu obnoviteľných zdrojov energie a zvýšeniu bezpečnosti elektrickej inštalácie v školách. 

Fotovoltické panely, ktorých inštalácia začne v júli 2024, sú súčasťou širšej stratégie mesta reagovať na rastúce ceny energií. Úver vo výške 400-tisíc eur na tento projekt má splatnosť 20 rokov pri úrokovej sadzbe 0,1 % ročne. Mesto očakáva, že po spustení fotovoltických panelov dôjde k výrazným úsporám v bežných výdavkoch.

Investícia do materskej školy zahŕňa kompletnú výmenu elektrických rozvodov a osvetlenia v 50-ročných budovách. Celková hodnota úveru pre tento projekt je 80-tisíc eur. Práce sa majú uskutočniť počas letných prázdnin, aby bol vyučovací proces minimálne obmedzený.


Okrem týchto energetických investícií poslanci schválili aj záverečný účet mesta za rok 2023, pričom bežný rozpočet mesta skončil s prebytkom viac ako milión eur, ktorý bude použitý na financovanie kapitálového rozpočtu.

Zasadnutie tiež prinieslo rozhodnutie o predĺžení nájmu krytej plavárne a poskytnutí areálu plážového kúpaliska do podnájmu pre súkromnú spoločnosť počas letnej sezóny. Mesto taktiež rozšíri parkovisko pri krytej plavárni.

Komunitný plán sociálnych služieb mesta na roky 2024 – 2029 bol taktiež predložený na schválenie, pričom plán vychádza z národných priorít a potrieb obyvateľov Žiaru nad Hronom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ziar.sk