Po slnečných dňoch prichádzajú búrky. Výstraha platí aj pre Banskú Bystricu


Foto: Po slnečných dňoch prichádzajú búrky. Výstraha platí aj pre Banskú Bystricu Foto: shmu.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje obyvateľov pred búrkami spojenými s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, nárazovým vetrom a krúpami. Výstraha platí pre Banskobystrický kraj najmä v poobedňajších hodinách, čo môže byť spôsobené vzostupom teplôt počas dňa.

Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu byť obmedzené ľudské aktivity a ohrozené zdravie,“ informuje SHMÚ.

To platí pre dážď aj vietor. Treba sa pripraviť na vzostup vodných hladín v okolí, čo môže viesť k povodňovým stavom. Vietor môže spôsobiť škody na okolitej zeleni a objektoch. Okrem toho si v nepriaznivom počasí treba dávať pozor aj na poletujúce predmety a trosky, ktoré môžu ľudí ohroziť. 

Zvýšiť pozornosť by mali hlavne obyvatelia okresov Žarnovica a Žiar nad Hronom. Pre tieto mestá platí dnes 6. mája od 15:00 hod. výstraha prvého stupňa. Zajtra 7. mája platí táto výstraha v celom okrese Banská Bystrica, a to počas celého dňa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: shmu.sk