Štatistiky hovoria jasne. Na aké choroby zomierajú Slováci najčastejšie?


Foto: Štatistiky hovoria jasne. Na aké choroby zomierajú Slováci najčastejšie? Foto: Štatistický úrad SR

V roku 2023 zomrelo 53 892 Slovákov. Celková nadúmrtnosť na konci roka vzrástla na takmer 8 %, v skupine mladších seniorov dosiahla až vyše 23 percent. Z regionálneho hľadiska najhoršia situácia bola v Košickom a Trenčianskom kraji, kde počet zomretých o viac ako desatinu prevýšil priemer rokov 2015 až 2019. Najväčšiu skupinu zomretých predstavovali seniori vo veku 65 a viac rokov. Informoval o tom Štatistický úrad Slovenskej republiky (ŠÚSR).

„Nadúmrtnosť v porovnaní s päťročným priemerom spôsobil vyšší nárast počtu zomretých pri chorobách dýchacej sústavy a infekčných a parazitárnych chorobách. Oproti predchádzajúcim dvom štvrťrokom výraznejšie stúpol aj počet zomretých na následky infekcie COVID-19,“ vysvetlila Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚSR.

Vyšší počet zomretých vo 4. štvrťroku ovplyvnil zároveň aj zvýšenie hrubej miery úmrtnosti. Počet zomretých prepočítaný na 100-tisíc obyvateľov sa po dvoch štvrťrokoch opäť dostal nad hranicu 1 000 úmrtí. V priemere za rovnaké obdobie posledných 5 rokoch pred pandémiou bol na úrovni 978 úmrtí na 100-tisíc obyvateľov.

Zdroj: Štatistický úrad SR



Najčastejšie príčiny úmrtí

Najčastejšími príčinami smrti boli choroby obehového systému. Nasledovali nádory, choroby dýchacej a tráviacej sústavy, vonkajšie príčiny, infekčné a parazitárne choroby a choroby močovej a pohlavnej sústavy. Približne 6,5 percenta tvorili ostatné príčiny vrátane infekcie COVID-19.

Zdroj: Štatistický úrad SR



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu