Lyžiari a turisti porušujú zákaz pohybu v prírodnej rezervácii na Poľane. Obmedzujú tým zvieratá


Foto: Lyžiari a turisti porušujú zákaz pohybu v prírodnej rezervácii na Poľane. Obmedzujú tým zvieratá Foto: ilustračné

V Chránenej krajinnej oblasti Poľana sa mnohí turisti a lyžiari pohybujú v ochranných pásmach prírodnej rezervácie, čím obmedzujú zvieratá. Podľa informácií RTVS by problém mohli vyriešiť nové trasy pre skialpinistov, ktoré plánujú vyznačiť.

Stráž prírody počas pravidelných kontrol stretáva desiatky skialpinistov a turistov, ktorí porušujú zákaz pohybu v národnej prírodnej rezervácii. Turisti sa tam môžu pohybovať len po vyznačených turistických chodníkoch, ktoré sú označené červenými pásmi. Nerešpektovaním zákazu turisti obmedzujú zvieratá, ktoré v tejto lokalite žijú a potrebujú pokoj pri prijímaní potravy.

„Ak míňajú energiu na to, aby museli utekať pred turistami, pred lyžiarmi, tak vydajú viacej energie, potom musia znova loviť a znova potom budú ďalšie škody. Takže treba nechať priestor pre tie zvieratá, aby neboli vyrušované,“ uviedol pre RTVS strážca Chránenej krajinnej oblasti Ján Bariak.

Pomôcť by v tomto smere mohli nové trasy pre skialpinistov, ktoré plánuje vyznačiť Horská služba v spolupráci so strážou prírody a Lesmi Slovenskej republiky. Porušenia zákazu pohybu v prírodnej rezervácií chce riešiť stráž prírody hlavne dohovorom. Nezodpovedným turistom však môžu na mieste udeliť blokovú pokutu do 300 eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu