FOTO: V Banskej Bystrici opravujú detské ihrisko Hexagon. Vďaka obnove získa pôvodnú podobu


FOTO: V Banskej Bystrici opravujú detské ihrisko Hexagon. Vďaka obnove získa pôvodnú podobu
Galéria: 8 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Banská Bystrica

Viacerí Banskobystričania s nostalgiou spomínajú na niekdajšie detské ihrisko Hexagon, ktoré sa nachádza pod Pamätníkom SNP. Hoci sa na ňom po rokoch podpísal zub času, už v najbližšom období získa svoju pôvodnú podobu. Informovalo o tom mesto na svojom webe.

Hexagon, ktorý kedysi využívali obyvatelia mesta ako detské ihrisko, je obnovovaný pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu. V roku 2022 vypracovala znalecký posudok k obnove diela Darina Arce a v roku 2023 zámer obnovy sochár Matúš Jančura.

„S prvou etapou sme začali už vlani, keď sme urobili inventarizáciu a spracovali kompletnú výkresovú a výrobnú dokumentáciu. Zároveň sme zhotovili formy na výrobu jednotlivých prefabrikovaných dielcov,“ povedal Matúš Jančura.



Všetky práce sa aktuálne sústreďujú v dielni v Slovenskej Ľupči. V druhej etape sa realizujú drobné úpravy tých foriem, ktoré si to vyžadujú.

„Zároveň odlievame samotné odliatky, ktoré chceme mať hotové do konca marca. V apríli sa plánujeme presunúť pod Pamätník SNP, kde pristúpime k opravám priamo na mieste. Obnova celého Hexagonu je veľmi zaujímavá. Musíme zopakovať celý myšlienkový pochod a postup tvorcu tohto unikátneho diela. Je inšpiratívne vidieť, ako Ján Ondrejovič rozmýšľal a ako nanášal vrstvy. Tým, že nebol sochár, ale dizajnér, vidíme iný spôsob myslenia, než na aký sme zvyknutí,“ objasňuje Jančura.

Zaujímavosťou je, že dielo Hexagon malo aj drevenú časť, ktorá sa do dnešných dní nezachovala a rekonštruovať sa nebude. Pôvodný Hexagon mal bielu farbu, preto bude vo finále namaľovaný na bielo tak, aby vyzeral ako kedysi.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu