Na Slovensko opäť mieri saharský piesok. Ak vám zašpiní auto, vyhnite sa týmto chybám


Foto: Na Slovensko opäť mieri saharský piesok. Ak vám zašpiní auto, vyhnite sa týmto chybám Foto: Unsplash

Silný vietor v minulých týždňoch rozvíril množstvo piesočného prachu nad západnými oblasťami Sahary. Vďaka nízkej hustote môže stúpať v atmosfére, kde podlieha vplyvu vzdušných prúdov. Tie ho môžu presunúť až tisíce kilometrov ďaleko, varuje Slovákov portál imeteo.sk.

Prúdenie piesočný prach postupne presunie cez Kanárske ostrovy až nad Európu. Najviac zasiahnuté majú byť oblasti Veľkej Británie a Nórska. Okrajovo má byť zasiahnutá aj Stredná Európa, čo znamená, že piesok sa môže objaviť aj na Slovensku.

Ako si vyčistiť auto?

Ak je pieskom pokryté celé auto, určite sa ho nesnažte čistiť prstami. Jemné častice môžu zanechať drobné ryhy v krycej vrstve laku. Taktiež sa odporúča vyčistiť čelné sklo skôr, než použijete stierače. Inak hrozí poškriabanie skla a predovšetkým poškodenie gumičiek stieračov.

V prípade, že si vozidlo umývate sami, pred použitím saponátu povrch opláchnite vodou. Najlepšie je striekať ju pod 45-stupňovým uhlom. Ďalšou možnosťou sú profesionálne ručné umyvárne, kde sa vám o auto postará trénovaný personál.



Ako spoznáte prítomnosť piesočného prachu?

Ako uvádza portál, vonkajšie povrchy postupne pokryje tenká vrstva prachu. Aj ovzdušie je viditeľne zakalené a západy slnka sú výrazne farebné.

Môže sa vyskytnúť aj farebný dážď alebo farebné sneženie. V takých prípadoch jednotlivé dažďové kvapky alebo snehové vločky do seba z ovzdušia priberajú prachové častice, ktoré im prepožičiavajú netradičné sfarbenie.

Zvýšené koncentrácie prachu v ovzduší nerobia dobre ani nášmu zdraviu. V prípade, že situácia pretrváva dlhšiu dobu, odporúča sa obmedzovať pohyb vonku a vetranie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu