AAA Auto dostalo pokutu 16 miliónov eur za zavádzanie kupujúcich od poľského protimonopolného úradu


Foto: AAA Auto dostalo pokutu 16 miliónov eur za zavádzanie kupujúcich od poľského protimonopolného úradu Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Jeden z najznámejších predajcov ojazdených vozidiel AAA Auto, ktorý má pobočku aj v Banskej Bystrici a Lučenci, má zaplatiť miliónovú pokutu. Protimonopolný úrad v Poľsku vymeral spoločnosti pokutu za zavádzanie zákazníkov vo výške cez 72 miliónov zlotých, čo je v prepočte takmer 16,5 milióna eur.

Dôvodom sankcie je podľa Úradu pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa (UOKiK) množstvo sťažností od kupujúcich na netransparentnú predajnú politiku spoločnosti a rôzne nezrovnalosti v zmluvách. Informoval o tom poľský web Business Insider.

Zákazníkom spoločnosti sa nepáčili dve praktiky, ktoré mal predajca využívať. Prvou z nich sú ceny uvedené na stránkach, kde inzeruje ojazdené vozidlá. Sumy totiž okrem samotného auta zahŕňali aj doplnkové poistenie. Kupujúci sa však o tom dozvedeli až pri podpise zmluvy, kde ich zaskočili ďalšie poplatky a produkty, ktoré si mali dokúpiť.


Druhým problémom boli doložky k zmluvám, ktoré firma využívala do apríla 2023. Zákazníci museli totiž podpísať vyhlásenie, že skontrolovali technický stav vozidla. To od nich žiadali aj v prípade, ak sa nekonala testovacia jazda alebo ak nemali dostatočnú znalosť na skutočné posúdenie stavu auta. Podnikateľ sa tak vyhol zodpovednosti za prípadné vady.

Na to, aby si protimonopolný úrad overil pravdivosť týchto informácií, využil takzvaných Mystery shopperov. Ide o zaplatené osoby, ktoré predstierajú, že majú záujem o službu alebo produkt testovanej spoločnosti. Predseda Úradu pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa Tomasz Chróstny potvrdil, že takýmto spôsobom zozbierali dostatok dôkazov.

Spoločnosť AURES Holdings, ktorá prevádzkuje aj sieť autobazárov AAA Auto, s obvineniami nesúhlasí a tvrdí, že s klientami vždy jednala v súlade s platnými predpismi. Potvrdzovať to majú výsledky prieskumu NPS, ako aj vysoké hodnotenie v recenziách od Google. Pokutu považuje spoločnosť za neoprávnenú a odvoláva sa proti nej.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu