Nezabudnite si pretočiť ručičky na hodinách. Tento víkend nás čaká zmena času


Foto: Nezabudnite si pretočiť ručičky na hodinách. Tento víkend nás čaká zmena času Foto: pexels.com

Tento víkend dôjde ku zmene zo zimného na letný čas. Ručičky na hodinkách si posunieme v noci zo soboty 30. marca na nedeľu 31. marca o jednu hodinu dopredu. To znamená, že čas z 2:00 hod zmeňte na 3:00 hod.

Slovensko prvýkrát zasiahla zmena času v roku 1916, kedy bolo ešte súčasťou Rakúska-Uhorska. Každoročne sa táto zmena začala praktikovať až od roku 1979. Menenie času má svojich prívržencov, ako aj odporcov.

Medzi výhody zmeny času patria:

  • efektívnejšie využitie denného svetla v rámci dňa, v produktívnom čase je viac svetla,
  • posunutie súmraku na menej exponovaný čas štatisticky znižuje počet automobilových nehôd.

Nevýhodami menenia času sú zase:


  • porušený ľudský biorytmus,
  • problémy s komunikáciou, cestovaním medzi krajinami kde zmenu času neaplikujú.


Napriek nesúhlasu niektorých odporcov, je Slovensko v súčasnej dobe zaviazané ako člen Európskej únie dodržiavať zmeny letného a zimného času. Európska únia pôvodne plánovala dodržiavať letný čas iba do roku 2011, potom to však predĺžila na ďalších 5 rokov.

V súčasnosti však môžeme naisto vyhlásiť, že k zrušeniu zmien času nedôjde minimálne do roku 2026, pretože jednotlivé štáty EÚ sa nevedeli zhodnúť na ponechaní buď letného, alebo zimného času. preto nás aj v roku 2024 čaká aj zmena na zimný čas, ktorá nastane 27. októbra 2024. Hodiny si vtedy nastavíme o hodinu späť, teda z 3:00 hod na 2:00 hod.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu