Banská Bystrica poskytuje prácu ľuďom v nepriaznivej životnej situácii. Ako im chce pomôcť ešte viac?


Foto: Banská Bystrica poskytuje prácu ľuďom v nepriaznivej životnej situácii. Ako im chce pomôcť ešte viac? Foto: banskabystrica.sk

Podnik medzitrhu práce funguje v meste pod Urpínom už dvanásť rokov. Vďaka svojej činnosti poskytol zamestnanie mnohým osobám, často so statusom ľudí bez domova. Vykonávaním spoločensko-prospešných služieb môžu získavať potrebné zručnosti a reálne pracovné skúsenosti.

„Stretávame ich pri opravách dlažobných kociek v centre mesta, sú nápomocní pri kosení trávnikov či hrabaní lístia, maľovaní zábradlí i odstraňovaní buriny a odpadkov z verejných priestranstiev,“ píše mesto na svojom webe.

S cieľom pomôcť im ešte viac sa začleniť do života sa mestský sociálny podnik zapojil do výzvy Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR zameranej na zavádzanie housing-led prístupov a zabezpečenie dostupného bývania.


V prípade, že bude Podnik medzitrhu práce úspešný a získa mimorozpočtové zdroje, začiatok realizácie projektu je naplánovaný na september 2024. Cieľom výzvy je zabezpečenie dostupného nájomného bývania so sprievodnými opatreniami ohrozeným skupinám obyvateľov.


Zavádzanie housing-led prístupov znamená sprostredkovať štandardné, cenovo dostupné, udržateľné a samostatné bývanie vybranej cieľovej skupine spolu s vykonávaním sociálnych intervencií a odbornej pomoci. Takisto aj preventívneho opatrenia na ochranu zdravia a života ľudí, ktorí nemajú alebo stratili prístup k vlastnému bývaniu.

Mesto Banská Bystrica podporilo podmienku potrebnú pre registráciu sociálnej služby, ktorá je predpokladom uchádzať sa o podporné zdroje v rámci EŠIF výziev.

Do výzvy rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny sa zapojil aj Slovenský Červený kríž, Územný spolok Banská Bystrica, ktorý má bohaté skúsenosti s prácou so zraniteľnými skupinami osôb. Za uplynulé tri roky sa im podarilo systematickou prácou s klientmi vrátiť z ulice do pracovného života so samostatným bývaním 56 klientov. Zároveň, prostredníctvom programu Európskej komisie s názvom Safe homes pomohli od novembra 2022 ku dnešnému dňu 140 vysídleným rodinám z Ukrajiny a 20 rodinám zo Slovenska nájsť nový domov, prácu a zázemie.

„V aktuálnom projekte sa zameriame najmä na ľudí bez domova, osoby s nízkym príjmom, jednočlenné rodiny s deťmi, zdravotne postihnutých, mladých dospelých odchádzajúcich z ústavnej starostlivosti, seniorov a zraniteľné skupiny obyvateľov. Naším cieľom je do projektu zapojiť približne 115 klientov, z ktorých si 20 udrží bývanie aj po skončení projektu. Verím, že budeme úspešní,“ objasnila Zuzana Stanová, riaditeľka SČK Územný spolok Banská Bystrica.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu