V Žiari nad Hronom pribudlo nové dopravné značenie. Môže vás pomýliť


Foto: V Žiari nad Hronom pribudlo nové dopravné značenie. Môže vás pomýliť Foto: iStock

Občania Žiaru nad Hronom upozorňujú na nové značenie, ktoré môže niektorých ľudí pomýliť. Poukázal na to aj Ján vo facebookovej skupine, ktorá sa týka dopravnej situácie v Žiari a okolí.

Okrem klasického prechodu pre chodcov v meste narazíte aj na miesto na prechádzanie. Ján zároveň poukázal, že táto novinka je označená nesprávnou zvislou dopravnou značkou.



Ako vysvetľuje portál Autoviny.sk, za hlavné dopravné značenie pre priechod pre chodcov smerom k chodcom samotným a taktiež aj k vodičom považuje práve vodorovná značka, na ktorú sme všeobecne zvyknutí. Zvislé dopravné značenia sú určené primárne pre upozornenie vodičov.

Miesto na prechádzanie definuje paragraf 53 Zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke: „Pri prechádzaní cez cestu je chodec povinný prednostne použiť priechod pre chodcov, miesto na prechádzanie, nadchod alebo podchod. Na priechode pre chodcov a na mieste na prechádzanie sa chodí vpravo. Chodec nesmie vstupovať na vozovku, ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy; ak sa chodec nachádza na vozovke, musí takémuto vozidlu bez meškania uvoľniť priestor na prejazd. Chodec je povinný umožniť električke plynulý prejazd.“

Zdroj: autoviny.sk

Priechod pre chodcov a miesto na prechádzanie sa líšia v jednom podstatnom bode. Hlavným rozdielom je to, vodič má povinnosť umožniť chodcovi prejsť cez priechod pre chodcov. Podľa zákona chodec všeobecne nemá prechádzať cez cestu a takzvané miesto na prechádzanie je určené práve na tento účel. Avšak bez výhod tradičného priechodu. Vodič ale nemá zákonom danú povinnosť dať chodcovi prednosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu