Prírodná rezervácia vyzerá ako skládka. V Hrone sa hromadí odpad, prečo ho tam ľudia hádžu?


Foto: Prírodná rezervácia vyzerá ako skládka. V Hrone sa hromadí odpad, prečo ho tam ľudia hádžu? Foto: Archív/RTVS

V Hrone sa stále hromadí odpad, dokonca aj v najcennejších lokalitách rieky. Na zlú situáciu v prírodnej rezervácii upozornila stráž prírody, píše RTVS.

„Zabrániť splavovanie odpadu do rieky Hron a do rezervácie majú česlá, ktoré sú ale úplne zanesené odpadom, pretože obec Telgárt ich pravidelne nečistí,“ uviedol pre portál vedúci odboru stráže prírody Správy NAPANT-u Dan Harťanský.

Odpad sa dostáva do prírodnej rezervácie Meandre Hrona, ktorá je v štvrtom stupni ochrany. V tejto lokalite sa nachádzajú vzácne druhy rastlín, ale aj živočíchov. Súčasná situácia je podľa ochranárov žalostná, pretože prírodná rezervácia vyzerá viac ako skládka odpadu.



Podľa strážcov prírody odpad do rieky hádžu najmä obyvatelia z priľahlej osady. Po niekoľkých výzvach na odstránenie odpadu si obec pred dvoma týždňami najala na čistenie rieky vodohospodárov.

Podľa hovorcu Slovenského vodohospodárskeho podniku Mariána Bocáka je šokujúce, že od vyčistenia ubehli dva týždne a situácia je opäť takmer rovnaká.

„Problém je tu aj ten, že ľudia, ktorí predtým ochotne prišli pomôcť na brigády, tých brigád tu bolo nespočetne, sú demotivovaní, považujú čistenie meandrov Hrona za boj s veternými mlynmi,“ dodal pre RTVS Harťanský. Starosta obce Telgárt Jozef Štajer sa pre portál nevyjadril.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu