Študenti môžu získať štipendium až 16 500 eur. Príď do Banskej Bystrice, vyber si školu a získaj peniaze


Foto: Študenti môžu získať štipendium až 16 500 eur. Príď do Banskej Bystrice, vyber si školu a získaj peniaze Foto: minedu.sk

Študentky a študenti môžu na štúdium na vysokej škole získať až 16 500 eur na 3 roky. Dôležité je, aby sa v akademickom roku 2024/2025 rozhodli nastúpiť na štúdium takého študijného odboru, ktorý pripravuje na vybrané nedostatkové povolania.

Ide o jedno z opatrení rezortu školstva, ktorým chce motivovať maturantov pre výber povolaní, ktoré sú na trhu práce potrebné. Ide najmä o odbory akými sú učiteľstvo, ošetrovateľstvo, verejné zdravotníctvo, všeobecné lekárstvo či odbory z oblasti jadra.


Na Slovensku dlhodobo evidujeme nedostatočný počet zamestnancov v niektorých pracovných odvetviach. Existujú povolania a pozície, ktoré buď nie je možné dlhodobo obsadiť, alebo sú poddimenzované počtami záujemcov. Preto sa súčasné vedenie ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže rozhodlo, že vytvorí v rámci osvedčenej štipendijnej schémy „Študuj doma, Slovensko Ťa odmení“ ďalšiu kategóriu.


„Uvedomujeme si, že to nie je zázračné riešenie, ktoré zo dňa na deň vyrieši odliv mozgov zo Slovenska. Preto sme sa rozhodli štipendijnú schému rozšíriť o ďalšiu kategóriu, ktorá vie schému ešte viac zatraktívniť a ponúknuť možnosť štipendia aj ďalším 400 študentom. Sumou 16 500 eur podporíme v akademickom roku 2024/2025 študentky a študentov študijných programov, ktoré sú naviazané na dlhodobo nedostatkové povolania akými sú učitelia, ošetrovatelia, lekári, ale taktiež zamestnanci v oblasti jadrovej energetiky,“ uviedol minister Tomáš Drucker.

„Celková výška štipendia za obdobie troch rokov bakalárskeho, resp. spojeného bakalárskeho a magisterského štúdia bude v prípade týchto študijných programov predstavovať 16 500 €. Proces vyplácania štipendií úspešných uchádzačov bude nasledovný: štipendisti budú dostávať 300 € mesačne počas všetkých troch akademických rokov rovnako ako ostatní z oboch kategórií. Po prvom úspešne absolvovanom ročníku však bude štipendistom po zápise do druhého ročníka vyplatená jednorazová suma 1 000 €, po druhom úspešne absolvovanom ročníku a zápise do tretieho ročníka 1 500 € a po úspešnom ukončení tretieho ročníka bude štipendistom vyplatená jednorazová odmena vo výške 5 000 €,“ ozrejmil štátny tajomník Róbert Zsembera.

Zoznam nedostatkových povolaní a študijných programov je dostupný na tomto odkaze.

Viac o štipendijnej schéme sa budete môcť dozvedieť aj na najbližšom podujatí mini-veľtrhu ALMA MATER 2024 – Miesto, kde si nájdeš svoju univerzitu, ktoré sa bude konať 22. 3. 2024 v čase od 8.00 – 14.00 v DIXON Resort v Banskej Bystrici (Švermova 32).


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu