Začala sa výstavba úseku R1. Aké dopravné obmedzenia čakajú Banskobystričanov?


Foto: Začala sa výstavba úseku R1. Aké dopravné obmedzenia čakajú Banskobystričanov? Foto: Facebook/Mesto Banská Bystrica

V Banskej Bystrici čoskoro dôjde k dopravnému obmedzeniu. Dôvodom je výstavba nového úseku cesty R1. Prvá etapa stavebných prác už začala. 

Ide o trojkilometrový úsek medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Tento strategický projekt, zahrňujúci investíciu vo výške približne 87 miliónov eur, je navrhnutý tak, aby značne zlepšil dopravné spojenie v regióne.

Práce na tomto segmente diaľnice sa začínajú s komplexnými prípravnými úkonmi. Pred samotným začiatkom stavebných prác sú na rade dôležité kroky ako inžinierske zameranie existujúcich sietí, zriadenie prístupov na stavenisko a príprava lokálnych vstupov. Ďalším krokom bude vykonanie archeologického a pyrotechnického prieskumu, odhumusovanie terénu, ako aj nevyhnutné preložky inžinierskych sietí vrátane vodovodov, plynovodov a elektrického vedenia.



Organizácia dopravy počas výstavby predstavuje výzvu. Aktuálne sa úsek R1 bude stavať v trasách existujúcej cesty prvej triedy I/66, čo si vyžaduje preložku tejto cesty a zavedenie dopravy po novej trase, informuje mesto Banská Bystrica. To by malo minimalizovať dopravné obmedzenia počas celého stavebného procesu.

Projekt zahŕňa aj výstavbu 12 mostov a mimoúrovňovú križovatku Šalková, čo umožní hladký a bezpečný pohyb vozidiel medzi kľúčovými bodmi regiónu. Výstavba takisto zahŕňa premiestnenie takmer 880-tisíc kubíkov zeminy, potrebného materiálu pre násypy a iné konštrukčné prvky diaľnice.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook/Mesto Banská Bystrica