Pomáhala na Slovensku aj v zahraničí. Zomrela 80-ročná Banskobystričanka Alena Murgašová


Foto: Pomáhala na Slovensku aj v zahraničí. Zomrela 80-ročná Banskobystričanka Alena Murgašová Foto: Facebook/Mesto Banská Bystrica

Mesto Banská Bystrica na sociálnej sieti informovalo úmrtí 80-ročnej občianky, ktorá sa celý život venovala záchranárskej práci.

„Záchranárske psy pomáhajú pri rôznych živelných katastrofách. Vyhľadávajú stratené osoby v uzavretých aj otvorených priestoroch, ľudí pod troskami zrútených domov či zasypaných snehom. Nadšenci, ktorí sa im venujú v našom meste, začali pred rokmi fungovať pod názvom Kynologická záchranárska brigáda Banská Bystrica. S myšlienkou trénovať ich na tento účel prišla pani Alena Murgašová,“ napísalo mesto.

Sama sa zúčastnila na viacerých záchranárskych akciách doma a v zahraničí. „Za všetky spomeňme záchranársku akciu v Turecku, ktoré postihlo v auguste 1999 zemetrasenie. Spolu s ďalšími psovodmi zo Slovenska sa pridala k ostatným zahraničným tímom, ktoré pomáhali vyhľadávať ľudí zavalených troskami budov. Medzi jej prednosti patrila vždy ochota a chuť pomáhať druhým,“ dodalo mesto.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu