Polícia v Banskej Bystrici apeluje na vodičov i chodcov - prvoradá je zodpovednosť


Foto: Polícia v Banskej Bystrici apeluje na vodičov i chodcov - prvoradá je zodpovednosť Foto: facebook.com/ policiaslovakia

Súčasné jesenné obdobie charakteristické častými zmenami počasia a nepriaznivými poveternostnými podmienkami vplýva negatívne aj na bezpečnosť v cestnej premávke. Polícia preto vyzýva k zvýšeniu opatrnosti na cestách, a apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky aby dôsledne dodržiavali stanovené predpisy a rešpektovali jej pravidlá. 

„Častými príčinami vzniku dopravných nehôd je mnohokrát práve neprimeraná rýchlosť jazdy, neprispôsobenie rýchlosti jazdy zmeneným poveternostným podmienkam a tiež nevenovanie sa plne vedeniu vozidla,“ hovorí krajská policajná hovorkyňa z Banskej Bystrice Petra Kováčiková.

Polícia preto vyzýva na dodržiavanie odporúčaní, ktoré môžu zabrániť vzniku dopravných nehôd. Odporúčania sú nasledovné: 

Vodiči by si mali zachovávať primeraný odstup od vozidla idúceho vpredu. V aute musia byť pripútaní všetci cestujúci. Pri zníženej viditeľnosti a keď je hmla je vozovka mokrá a klzká, brzdná dráha sa predlžuje, vodiči by tak mali jazdiť pomaly a opatrne. Pri dlhšej jazde je vhodné robiť prestávky na oddych, najlepšie na čerstvom vzduchu. 

Deti voziť zásadne na zadnom sedadle pripútané bezpečnostnými pásmi. Byť predvídaví, na cestách a najmä v obciach treba dávať pozor na chodcov, predovšetkým na starších ľudí kráčajúcich v tmavom oblečení.

Chodci majú povinnosť nosiť reflexné prvky pri zníženej viditeľnosti na cestách v obci a mimo obce. Chodci ale aj cyklisti by si mali reflexné prvky pripnúť na oblečenie tak aby boli na cestách viditeľní.

Policajné kontroly budú častejšie, prioritou je znížiť riziko dopravných nehôd na cestách 


Policajti v Banskobystrickom kraji pristúpili vzhľadom na nepriaznivý vývoj dopravno-bezpečnostnej situácie a aj vzhľadom na jesenné a prichádzajúce zimné obdobie k zvýšeným opatreniam v dohľade nad cestnou premávkou.

Hliadky polície budú vo zvýšenej miere dohliadať na dôsledné dodržiavanie pravidiel u účastníkov v cestnej premávke, a to najmä tých, ktoré majú bezprostredný vplyv na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.

Cieľ je jasný, zvýšiť bezpečnosť, znížiť nehodovosť a dbať na dodržiavanie pravidiel u vodičov ako aj chodcov

„Našim cieľom je v prvom rade ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť na cestách, a to predovšetkým zabrániť stratám na ľudských životoch a znížiť počet dopravných nehôd. Tieto kontroly budú zamerané predovšetkým na dodržiavanie základných povinností vodičov, ale i ostatných účastníkov v cestnej premávke. Dôraz kladieme aj na povinnosti chodcov či cyklistov, ale tiež na povinnosti vodičov voči chodcom,“ dodala Kováčiková.

Väčšie množstvo kontrol by malo prispieť k tomu, aby všetci účastníci cestnej premávky boli disciplinovanejší a dodržiavali základné povinnosti a pravidlá, ktoré sa na cestách majú dodržiavať. Aj tým prispejú k zníženiu štatistík týkajúcich sa nehodovosti, úmrtnosti a zranení.

„Na cestách Banskobystrického kraja došlo od začiatku tohto roku do (01.10.) k 1035 dopravným nehodám, pri ktorých bolo 31 osôb usmrtených, 130 osôb utrpelo ťažké zranenia a 486 osôb sa zranilo ľahko,“ skonštatovala Kováčiková. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Banská Bystrica