Pozor na poľadovicu či snehové jazyky. Pre Banskobystrický kraj vydali viaceré výstrahy


Foto: Pozor na poľadovicu či snehové jazyky. Pre Banskobystrický kraj vydali viaceré výstrahy Foto: Ilustračné/freepik.com

Teploty sa aj naďalej držia v blízkosti nuly. Z toho dôvodu meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) vydali viacero výstrah prvého stupňa, ktoré sú platné počas dnešného dňa, utorka 16. januára 2024, a nasledujúcich dvoch dní (17. a 18. januára).

Na nepriaznivé javy upozorňujú odborníci aj obyvateľov Banskobystrického kraja. Najväčší kraj Slovenska vystríhajú pred poľadovicou a v niektorých okresoch aj pred prudkým vetrom na horách či nízkymi teplotami

V utorok upozornenie platí pre okres Brezno, kde sa ešte do 16:00 hod. očakáva tvorba snehových jazykov a závejov„Tvorba snehových jazykov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity,“ prízvukujú meteorológovia.

Nebezpečnou kombináciou nízkych teplôt so zrážkami, ktoré v nasledujúcich dňoch možno v kraji očakávať, následne vzniká poľadovica. Pred tou SHMÚ vystríha všetky okresy Banskobystrického kraja približne od poludnia stredy 17. januára do skorého rána nasledujúceho dňa.


Zľadovatené plochy na cestách i chodníkoch ohrozujú situáciu v doprave, pohyb peších osôb, ale môžu negatívne zasiahnuť aj viaceré druhy vedení. „Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ vysvetľuje SHMÚ.

Pre okresy Banská Bystrica a Brezno v stredu a vo štvrtok zároveň platí výstraha pred vetrom na horách. V polohách nad približne 1 500 m. n. m. môže zafúkať vietor o priemernej sile 20 – 24 m/s, no v nárazoch môže dosahovať až 30 – 37 m/s, čo predstavuje víchricu.

Ak plánujete na tieto dni pešiu turistiku či napríklad horolezecké aktivity, dobre svoje plány zvážte. Brezniansky okres okrem toho môžu potrápiť aj snehové jazyky a záveje, no najmä nízke teploty. V stredu 17. januára od polnoci do 9:00 hod. v niektorých lokalitách môže teplota klesnúť až na -15 °C.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu