FOTO: Aké škody spôsobil pád budovy bývalého evanjelického lýcea v Banskej Štiavnici?


FOTO: Aké škody spôsobil pád budovy bývalého evanjelického lýcea v Banskej Štiavnici?
Galéria: 10 fotiek
Foto: Facebook/Jaroslav Hrivnák

Budova bývalého evanjelického lýcea na hornom konci Svätotrojičného námestia v Banskej Štiavnici je síce mladšia, ako mnohé iné v centre starého baníckeho mesta, ale spája sa so životom mnohých významných osobností Uhorska, ktoré tu pôsobili ako pedagógovia alebo ako študenti získavali prepotrebné vedomosti. Budem neskromný, ale jeden školský tínedžerský rok som tu prežil aj ja, keď budova slúžila ako internát lesníckeho učilišťa.

Pôvodnú jednoposchodovú budovu zo 17. storočia kúpili evanjelici pre potreby lýcea a pridali jej ďalšiu etáž. Pri kolaudácii renovovanej budovy 25. júna 1830 predniesol slávnostnú reč Ján Kollár. Ako nás upozorňujú pamätné tabule, absolventmi lýcea boli aj medoústy básnik Andrej Braxatoris - Sládkovič a maďarský poet Sándor Petőfi.


Už pohľad z ulice naznačuje, že by si táto budova vyžadovala väčšiu pozornosť majiteľa i pamiatkárov. Prejavilo sa to v prvých májových dňoch, keď sa zrútila vnútorná časť objektu. Najvyšší čas, aby jej všetci zodpovední venovali zvýšenú pozornosť.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu