FOTO: Koľko zaplatia Banskobystričania za parkovanie v nových rezidentských zónach?


FOTO: Koľko zaplatia Banskobystričania za parkovanie v nových rezidentských zónach?
Galéria: 7 fotiek
Foto: iStock

Banská Bystrica, rovnako ako iné mestá, pripravuje zmeny v regulácii parkovania. Dôležitým nástrojom je podľa mesta vytváranie rezidentských zón, ktoré pri parkovaní zvýhodnia práve Banskobystričanov. Tí budú mať možnosť zakúpiť si rezidentskú kartu, vďaka ktorej získajú oprávnenie parkovať v rezidentských zónach počas celého roka.

Od 1. septembra 2024 bude nový režim parkovania platiť na Uhlisku, v Podlaviciach a Severnej − Bakossovej ulici. Cieľom regulovaného parkovania je postupne nastaviť vo všetkých lokalitách pravidlá, kde a za akých podmienok sa bude parkovať. V Banskej Bystrici pritom nejde o žiadnu novinku, pretože už pred viac ako 10 rokmi bolo zaregulovaných 6 lokalít.

Ako tvrdí mesto, obyvatelia si na rezidentské parkovanie zvykli. Dokonca si ho na niektorých uliciach sami vyžiadali, pretože ich parkovacie miesta využívali iní, ktorí sa chceli vyhnúť platenému parkovaniu v centre mesta.

Druhy rezidentských kariet a navrhované sumy

Na každý byt alebo prevádzku budú môcť byť vydané dve rezidentské parkovacie karty, pričom finančne najvýhodnejšie budú práve tie pre obyvateľov s trvalým pobytom v Banskej Bystrici, na ktorých dostáva mesto od štátu podielové dane.

Najlacnejšiu rezidentskú kartu budú môcť získať obyvatelia s trvalým pobytom v danej zóne, pričom mesto uvažuje o sume za prvé vozidlo 20 eur a za druhé vozidlo 100 eur ročne. Obyvatelia bez trvalého pobytu v danej zóne, ktorí ale majú trvalé bydlisko v meste Banská Bystrica a zároveň majú vzťah k nehnuteľnosti v regulovanej zóne, budú mať nárok získať rezidentskú kartu za 100 eur ročne.

Obyvatelia bez trvalého pobytu v Banskej Bystrici, ktorí majú nejaký vzťah k nehnuteľnosti v regulovanej zóne si budú môcť zakúpiť iba najdrahšiu rezidentskú kartu, a to v sume 300 eur za vozidlo na rok.



„Práve toto je jeden z kľúčových nástrojov ako motivovať ľudí, aby sa prihlásili v meste, kde žijú a využívajú verejné služby, na trvalý pobyt. Mesto Banská Bystrica vďaka tomu získa viac financií zo štátneho rozpočtu, keďže podielové dane sa samosprávam prideľujú na základe počtu obyvateľov,“ píše mesto na sociálnej sieti.

Sumy za vydané parkovacie karty na prvé a druhé vozidlo na jednu domácnosť nastavilo mesto podobne ako v susednom Zvolene a budú patriť k najnižším na Slovensku. Všetky vybrané financie z regulovaného parkovania sa použijú na výstavbu ďalších parkovacích miest, obnovu ciest a chodníkov. Odbor architekta mesta má zároveň  vytypované plochy na výstavbu parkovacích domov, ktoré majú v budúcnosti zlepšiť parkovanie pre rezidentov v jednotlivých mestských častiach.

Zavedenie nočného regulovaného parkovania

Banská Bystrica sa chce zamerať vo vybraných lokalitách na zavedenie nočného regulovaného parkovania v čase od 17:00 do 7:00, pretože problém s parkovaním eviduje predovšetkým večer. Vďaka tomu bude môcť počas dňa odparkovať v danej lokalite svoje vozidlo bezplatne ktokoľvek. Stretnutia s obyvateľmi v plánovaných rezidentských zónach sa uskutočnia nasledovne:

  • Podlavice: 24. apríl, 17:30 hod. Základná škola Jozefa Gregora Tajovského, Gaštanová 12  
  • Severná-Bakossova:  25. apríl, 17:30, Základná škola s materskou školou Jána Bakossa  
  • Uhlisko: 29. apríl, 17:30 hod. Základná škola Golianova 8

V najbližších dňoch bude obyvateľom dotknutých zón, ktoré budú od 1. septembra zaregulované, distribuovaný leták s informáciami o tom, čo regulácia statickej dopravy znamená, o aký druh rezidentskej parkovacej karty bude možné požiadať, prečo sú rezidenti s trvalým pobytom zvýhodnení, ako zaparkujú vodiči bez rezidentskej parkovacej karty, ako budú použité poplatky z regulovaného parkovania, čo znamená nočné regulované parkovanie a ďalšie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu