V Banskej Bystrici hrozí koniec hazardu. Mesto však narazilo na zásadnú prekážku


Foto: V Banskej Bystrici hrozí koniec hazardu. Mesto však narazilo na zásadnú prekážku Foto: Pexels

Banská Bystrica chce zakázať v meste hazard. Medzitým však stihlo jedno z tamojších kasín získať obnovenie licencie na ďalších päť rokov. Ako informuje RTVS, Asociácia zábavy a hier podozrieva mesto zo zvýhodnenia prevádzkovateľa a hovorí o monopole pre kasíno.

Už pred tromi rokmi padol zákaz prevádzkovanie herní vo vzdialenosti menej ako pol kilometra od škôl a sociálnych zariadení. Mnohým herniam končia licencie v auguste, okrem kasína v obchodnom dome, ktoré získalo novú až do roku 2028.

Mesto neskôr prišlo s návrhom zakázať hazard úplne. „Vedenie mesta Banská Bystrica dlhodobo presadzuje zrušenie hazardu na území mesta bez akejkoľvek výnimky a v celom rozsahu. V záujme mesta absolútne nie je nejaký subjekt monopolizovať,“ uviedla pre RTVS hovorkyňa mesta Banská Bystrica Zdenka Marhefková.


Chyba zamestnanca

Aby sa herne a kasína vyhli 500-metrovému zákazu od škôl a sociálnych zariadení, chceli sa premiestniť do odľahlejších častí Banskej Bystrice. Celkovo mestu prišlo osem takýchto žiadostí.

Mesto tvrdí, že kasíno, ktorému dostalo povolenie, žiadalo o predĺženie licencie dva roky pred vypršaním tej starej a zamestnanec úradu pravdepodobne urobil chybu.

„Celý proces aktuálne preverujeme. Požiadali sme o vysvetlenie a zdokladovanie celého procesu Úrad pre reguláciu hazardných hier, na základe toho prijmeme opatrenia,“ povedala Marhefková. Podľa RTVS by návrh nového nariadenia mali prerokovať poslanci na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu