Do mestského parku v Banskej Bystrici chcú investovať 70-tisíc eur. Majú poslúžiť na ozdravenie drevín


Foto: Do mestského parku v Banskej Bystrici chcú investovať 70-tisíc eur. Majú poslúžiť na ozdravenie drevín Foto: Facebook/Mesto Banská Bystrica

V mestskom parku v Banskej Bystrici v minulosti ľudia trávili svoj voľný čas. Samospráva má záujem park zachovať a citlivo zrevitalizovať pre ďalšie generácie. Po vyhlásení krajinársko-architektonickej súťaže a zverejnení víťazného architektonického návrhu, prebiehajú jednotlivé kroky vedúce ku komplexnej obnove parku naplánovanej na roky 2025 až 2026.

Vzácne dreviny vysadené v minulosti však naďalej zostávajú v ohrození. Pre svoju ďalšiu existenciu si vyžadujú bezodkladné zásahy. Mesto preto pripravilo projekt, v spolupráci so Záhradníckymi a rekreačnými službami, na ozdravenie drevín v parku. O financie na jeho realizáciu za takmer 70-tisíc eur požiadalo rezort kultúry.

„Prvá etapa obnovy rozsiahlej národnej kultúrnej pamiatky v kritickom stavebno-technickom stave spočíva v sanácii nevyhovujúcej vegetačnej zložky a v odstránení náletových drevín. Všetky kroky vykonáme v súlade s rozhodnutím Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica. A taktiež aj s plánom ošetrenia drevín, ktorý vychádza z minuloročného dendrologického posudku spracovaného certifikovaným arboristom,“ uviedol primátor Ján Nosko.

„Udržanie zelenej zložky v dobrom stave je nevyhnutné pre bezpečný pohyb ľudí, ako aj zachovanie historickej hodnoty parku. Realizácia projektu sa uskutoční počas tohto roka v časovom období, ktoré povoľuje platná legislatíva na ošetrenie a ochranu drevín, podľa ich druhovej skladby. Výsledkom projektu má byť záchrana čo najväčšieho počtu pôvodných stromov a krov v havarijnom stave, kým pristúpime ku komplexnej obnove parku,“ poznamenala architektka Hana Kasová, odborná garantka projektu predloženého na Ministerstvo kultúry SR a mestská poslankyňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu