Vláda pri novele Trestného zákona ustúpila. Premlčacie lehoty pri znásilnení meniť nebude


Foto: Vláda pri novele Trestného zákona ustúpila. Premlčacie lehoty pri znásilnení meniť nebude Foto: Úrad vlády SR

Po týždňoch debát a podaní podnetov na Ústavný súd sa vládna koalícia rozhodla zmeniť svoj pôvodný návrh novely Trestného zákona. Ten rátal so skrátením premlčacích lehôt aj pri znásilnení. Z pôvodných 20 rokov sa lehota skrátila na 10 rokov. V prípade, že je obeť maloletá, lehota sa skrátila na 15 rokov. 

Teraz minister Susko tvrdí, že sa plánujú vrátiť k pôvodným premlčacím lehotám a úpravu chcú opäť schváliť v skrátenom legislatívnom konaní. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú vo štvrtok odsúhlasila vláda. 

„Uvedomujúc si spoločenskú objednávku, cieľom predkladaného návrhu zákona je, aby pri trestných činoch proti životu a zdraviu, trestných činoch proti slobode a ľudskej dôstojnosti, trestných činoch proti rodine a mládeži a trestných činoch proti iným právam a slobodám zostala zachovaná doterajšia právna úprava zániku trestnosti v dôsledku premlčania,“ tvrdí ministerstvo spravodlivosti.

Pôvodnú novelu pred nedávnom, 16. februára podpísala aj prezidentka Zuzana Čaputová. Vysvetlila, že s jej obsahom síce nesúhlasí, ale chce dať Ústavnému súdu viac času na rozhodnutie, či je vládny návrh v súlade s ústavou. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu