FOTO: Z Banskej Štiavnice až do Ameriky. Banka lásky sa dostala sa na titulnú stranu New York Times


FOTO: Z Banskej Štiavnice až do Ameriky. Banka lásky sa dostala sa na titulnú stranu New York Times Foto: Facebook/Banka Lásky

Mnohým Slovákom dobre známa Banka lásky z Banskej Štiavnice sa ocitla v prestížnom americkom denníku New York Time. Ten o nej napísal symbolicky na Svätého Valentína. Mesto minulý rok zasiahol požiar, pre ktorý ju museli dočasne zatvoriť.

Titulok v novinách znel: „V Banke lásky, múzeu zaľúbených zasiahnutom požiarom, tento rok žiadne vklady.“ Opätovne ju totižto plánujú otvoriť až o dva či tri roky, no vo veľkolepejšom štýle.

Zmienka v americkom denníku je ale výborná reklama nielen pre Banskú Štiavnicu, ale aj pre celé Slovensko. „Sme na titulke medzinárodnej printovej verzie New York Times International, ktorý má viac ako desať miliónov predplatiteľov, čo je úplný vrchol vrcholov. Je to veľká vec nielen pre Banku lásky, ale celú Banskú Štiavnicu a Slovensko,“ vyhlásil pre SITA Igor Brossmann, jeden zo zakladateľov Banky lásky.


Čo napísali noviny?

Denník podľa SITA napísal o snahách obnoviť múzeum Banky lásky, ktorá je oslavou najdlhšej ľúbostnej básne sveta a prenajíma malé schránky pre romantické spomienkové predmety.New York Times spomína aj konkrétne strofy básne Marína od Andreja Sládkoviča.

„Pre romantikov, ktorí chcú prejaviť svoju vášeň a oddanosť, má Banka Lásky na Slovensku dostatok miesta vo svojom trezore, kde si už sedemtisíc ľudí uložilo svoje spomienkové predmety a symboly lásky, či už opätovanej alebo nie,“ uviedol New York Times.


„Ale láska sa ukázala ako večná. Podzemná krypta, kde si páry a nádejní milenci z celého sveta ukrývali v malých schránkach svoje symboly lásky a odkazy, zostala neporušená. Nepoškodený zostal aj text milostnej básne z 19. storočia, ktorý sa ovíja okolo stien klenby ako brečtan zamilovanosti,“ napísal denník.

Taktiež informoval, že malebné mesto z 13. storočia je zapísané aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. Priblížil aj históriu básne Marína a predstavil jej najznámejšiu pasáž, ako aj príbeh Sládkoviča a Maríny.


New York Times priblížil aj vznik Banky Lásky: „Zakladatelia Igor Brossmann a Ján Majsniar, politickí konzultanti a partneri v miestnej firme pre vzťahy s verejnosťou, dostali inšpiráciu jedného večera v roku 2014, keď prechádzali okolo Maríninho hrobu na mestskom evanjelickom cintoríne.“

Majsnias pre denník uviedol, že v rámci rozhovoru si uvedomili, že v takom romantickom meste, akým je Banská Štiavnica, sa príbehu lásky nevenuje takmer žiadna pozornosť. „Všetko, čo robíme, robíme preto, lebo si želáme, aby bolo na svete viac lásky. Myslíme si, že láska je univerzálnou odpoveďou na nenávisť, ktorej je tak veľa,“ povedal Brossman.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu