Nenájdete lásku, ale prídete o peniaze. Polícia radí, ako odhaliť prefíkané triky podvodníkov


Foto: Nenájdete lásku, ale prídete o peniaze. Polícia radí, ako odhaliť prefíkané triky podvodníkov Foto: Pexels

Podvodníci sa každodenne snažia obrať nič netušiace obete o peniaze. Hoci sa väčšina ľudí naučila pohybovať v prostredí internetu, objavujú sa stále nové nástrahy. Medzi tie aktuálne patrí umelá inteligencia. Čím ďalej sa bude vyvíjať, tým ťažšie bude rozoznať hranice s realitou.

Medzi najohrozenejšie skupiny patria ľudia, ktorí sa na sociálnych sieťach usilujú nájsť životnú lásku. Podvodníci dokážu dokonale zneužiť situáciu a zaľúbeného človeka oberú o nemalú sumu peňazí. Polícia v náväznosti na túto problematiku prináša niekoľko základných zásad, ktorých dodržiavanie vám pomôže minimalizovať riziko, že sa stanete obeťou podvodu.


Šesť cenných rád

  1. Zoznamku si preverte. Hľadajte recenzie používateľov mimo recenzií priamo na webe danej stránky.
  2. Buďte veľmi opatrní pri kupovaní si „prémiových služieb“. Môže ísť o predplatné, ktoré sa vám bude automaticky mesačne odratávať z účtu po zadaní údajov z vašej platobnej karty.
  3. Neverte atraktívnym profilom s fotografiami dokonalých žien a mužov. Môže ísť o fotky stiahnuté z webu alebo obrázky generované umelou inteligenciou. Taktiež zvukové nahrávky môžu byť dielom umelej inteligencie.
  4. Pri komunikácii si chráňte svoje súkromie, neprezrádzajte adresu vášho bydliska alebo zamestnania a už vôbec nie údaje k vašej platobnej karte.
  5. Dobre si rozmyslite, aký digitálny obsah budete zdieľať. Neposielajte svoje súkromné či intímne fotografie neznámym profilom a to ani v prípade, že na vás pôsobia dôveryhodne.
  6. Neposielajte neznámym profilom (a ľuďom) peniaze. Už tradičným podvodom sa stalo vydávanie sa za „amerického“ vojaka alebo lekára.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu