Veľký úspech banskobystrickej nemocnice. Prvýkrát prispelo k záchrane života mimotelové okysličenie


Foto: Veľký úspech banskobystrickej nemocnice. Prvýkrát prispelo k záchrane života mimotelové okysličenie Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici sa podaril jedinečný zákrok.  Slovenskí anestéziológovia použili prvýkrát mimotelové okysličenie (ECMO), ktoré prispelo k záchrane života.

Pacient mal ťažké poranenia hrudníka po vážnej dopravnej nehode. Jeho stav bol natoľko vážny, že aj krátky presun zo sály urgentného príjmu na centrálne operačné sály by nemusel prežiť. Tím zdravotníkov sa preto rozhodol vykonať všetky nevyhnutné zásahy priamo na sále urgentu.

Stav pacienta sa však zhoršoval a dochádzalo k prehlbovaniu respiračného a ventilačného zlyhania pľúc. Intenzivisti neboli schopní pacienta ďalej ventilovať pomocou umelej pľúcnej ventilácie a preto pristúpili k náročnému kroku. Pacienta aj pri jeho mnohých poraneniach napojili na VV-ECMO – mimotelové okysličovanie. Práve tento krok odborníkov pravdepodobne zachránil pacientovi život.
 
Počas hospitalizácie absolvoval aj ďalšie operačné výkony, jeden z nich taktiež napojený na ECMO.
Pacienta odpojili po týždni a pri pretrvávajúcej potrebe umelej pľúcnej ventilácie bol preložený do spádovej nemocnice. Ako uviedla nemocnica, ide o prvého pacienta na Slovensku so život ohrozujúcimi združenými poraneniami napojeného na ECMO podporu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu