Všimli ste si nové dopravné značenia? Žiar nad Hronom zaviedol nový parkovací systém


Foto: Všimli ste si nové dopravné značenia? Žiar nad Hronom zaviedol nový parkovací systém Foto: Facebook/Mesto Žiar nad Hronom

Nové dopravné značky pre vyhradené parkovacie miesta v Žiari nad Hronom prinášajú zmeny, ktoré by mali zjednodušiť život vodičov a zlepšiť plynulosť dopravy. V reakcii na novú vyhlášku Ministerstva vnútra SR č. 30/2020, ktorá vstúpila do platnosti 1. apríla 2020, mesto implementovalo nový systém značenia, ktorý sa týka najmä vyhradených parkovacích miest.

Podľa náčelníka Mestskej polície v Banskej Bystrici, Róberta Šišku, nové značky Z270 “Zákaz zastavenia”, doplnené o tabuľku Z531 “Vyhradené parkovanie”, nahradili predchádzajúce komplikované značenia, ktoré zahŕňali špecifikácie ako evidenčné čísla vozidiel alebo časy. 

Dôležitým aspektom nového značenia je, že okrem tabuľky Z505 “Časové obmedzenie” sa nesmú umiestňovať žiadne ďalšie dodatkové tabuľky. To znamená, že osobné údaje alebo informácie, ktoré by mohli špecifikovať, pre koho je parkovacie miesto vyhradené, sa na značkách už neobjavujú.

Prípadné porušenie pravidiel parkovania na vyhradených miestach rieši mestská polícia na základe podnetov od oprávnených osôb, či už ide o bytové spoločenstvá alebo individuálnych majiteľov. V praxi to znamená, že neoprávnené státie na takto označených parkovacích miestach je možné riešiť len na základe konkrétneho oznamu.

Tieto zmeny v dopravnom značení sú súčasťou širších snáh mesta zlepšiť reguláciu parkovania a zároveň zvýšiť plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky v Banskej Bystrici. Značenie by malo byť jasné a zrozumiteľné, a teda by malo eliminovať doterajšie konflikty a nejasnosti vodičov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook/Mesto Žiar nad Hronom