Hrdinský čin v nákupnom centre: Lenkina pohotová reakcia zachránila ľudský život


Foto: Hrdinský čin v nákupnom centre: Lenkina pohotová reakcia zachránila ľudský život Foto: Facebook/Mesto Lučenec

Farmaceutka Lenka je príkladom toho, že hrdinom môže byť ktokoľvek. Vďaka svojej odvahe a rýchlemu konaniu dokázala zachrániť ľudský život návštevníkovi obchodného domu.

Lenka Olšágová pracuje 2 roky v lekárni, do ktorej nastúpila po úspešnom ukončení štúdia farmácie na Univerzite Komenského v Bratislave

Bolo to v nedeľu 10. marca doobeda okolo desiatej. Zamestnanec Kauflandu dobehol do lekárne a oznámil nám, že jeden pán odpadol pri pokladni. S kolegyňou sme sa na seba pozreli a rýchlo sa očami dohodli, že ja teda idem pomáhať. Zobrala som so sebou aj pohár vody. Keď som prišla na miesto, pán bol už naboku v stabilizovanej polohe,“ spomína si na situáciu Lenka, ktorá v náročnej situácii konala ukážkovo.

Lenka ako prvé zisťovala či dýcha: „Hneď som pánovi priložila ruku k nosu, aby som zistila, či dýcha. Keď som si uvedomila, že nedýcha, dali sme ho na chrbát, rozopla som mu vetrovku a hneď začala podávať masáž srdca - čiže 30 stlačení a 2 vdychy.


O masáži srdca by mal mať človek aspoň základné vedomosti. Treba dbať na správne umiestnenie rúk a stláčanie mieriť na stred hrudníka do hĺbky aspoň 5 centimetrov rýchlosťou 100 - 120 stlačení za minútu. Pri oživovaní je dôležité, aby to poskytovateľ prvej pomoci nevzdal.


Počas tretej série sa prebral. Nabral vedomie a po chvíli sa rozpamätal aj na meno a vedel zodpovedať aj ďalšie otázky. Zostala som tam ešte niekoľko minút. Potom prišla záchranka,“ hovorí Lenka.

Na farmaceutku Lenku myslí zachránený a jeho rodina každý deň. Poďakovať jej osobne prišla aj jeho manželka, ktorá ju informovala o stave situácie a lekáreň odvtedy často navštevuje. 

Lenka hovorí, že okolie na jej čin reaguje s obdivom, no podľa nej by mal byť každý držiteľ vodičského preukazu, a teda absolvent kurzu prvej pomoci, schopný podobného činu. Netreba sa báť aktívne konať.

Jej úctyhodný čin si všimla aj Univerzita Komenského. „Dostala som certifikát od pána profesora Jána Klimasa, dekana Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského, čo je veľké ocenenie, ale nič nepredčí tú vďaku, akú som videla u ženy, ktorej sa takmer nevrátil manžel domov,“ dodáva Lenka.

Jej rýchle a odvážne jednanie zanechalo dojem aj na okolie. Je pripomienkou toho, že každý človek môže byť hrdinom. V kritických situáciách preto netreba čakať a reagovať rýchlo, bez ohľadu na reakciu okolia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook/Mesto Lučenec