FOTO: Nasa zverejnila astronomickú snímku dňa. Vznikla neďaleko Revúcej, čo zachytáva?


FOTO: Nasa zverejnila astronomickú snímku dňa. Vznikla neďaleko Revúcej, čo zachytáva? Foto: ilustračné foto; pexels.com/@lucaspezeta

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) pravidelne zverejňuje fotografie v sérii Astronomická snímka dňa. Včera 9. marca sa touto snímkou stala fotografia od Petra Horálka z Fyzikálneho ústavu v Opave, ktorý ju odfotil neďaleko Revúcej.

Zdroj foto: Petr Horálka/ Fyzikálny ústav v Opave

Snímka Comet Pons-Brooks in Northern Spring (Kométa Pons-Brooks zo severnej jari) zachytáva kométu 12P/Pons-Brooks s galaxiou v Andromede. Česko-Slovenská Astronomická tlačová agentúra uvádza, že snímka vznikla len vďaka veľkému šťastiu.

Autor snímky povedal, že keď prišiel do Telgartu, obloha bola beznádejne zatiahnutá. Keď sa presunul do Revúcej, nebo sa rozjasnilo. Avšak nepoznal lokalitu, čo mu sťažilo hľadanie miesta, odkiaľ by mohol kométu zachytiť.


„Nakoniec, keď už som to vzdával a vracal sa späť, objavila sa predo mnou napravo cesta na pole. Tak som na nej našiel, otvoril dvere a pozerám, že mám perfektný výhľad,“ uviedol autor prestížnej fotografie Petr Horálka. Dodal, že nechcel strácať čas, a preto fotil naslepo. Až neskôr zistil, akú peknú fotografiu vytvoril.

Nejde však o prvú fotografiu tohto druhu, ktorá vznikla na území Slovenska. Prvú z nich vytvoril v roku 1998 fotograf Juraj Toth v Modrej, pričom zachytáva súhvezdie Lev. Celý zoznam prestížnych astronomických fotografií zo Slovenska nájdete na portáli astro.cz



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu