FOTO: Plastika Doba alumíniová v Žiari nad Hronom už svieti. Má pripomínať výrobu hliníka v meste


FOTO: Plastika Doba alumíniová v Žiari nad Hronom už svieti. Má pripomínať výrobu hliníka v meste
Galéria: 6 fotiek
Foto: ziar.sk

V januári bola pred Mestským kultúrnym centrom v Žiari nad Hronom slávnostne odhalená plastika Doba alumíniová, ktorá mapuje sedemdesiat rokov výroby hliníka v meste. Vytvoril ju umelec a výtvarník Milan Nemeš.

Skladá sa zo siedmich častí, pričom každý symbolizuje jedno desaťročie od roku 1953, kedy zanikli Horné Opatovce, až po súčasnosť. Každá plaketa symbolizuje určitú etapu rozvoja Žiaru nad Hronom. Na pravej časti diela môžete nájsť elektrolýzu a „Biely dom“, pričom je zmapované obdobie vyrábania hliníka starou technológiou.

„Svoje miesto má na plakete aj kostol v Horných Opatovciach. Nájdete tam aj odlievaciu panvu a siluetu anodky, ďalej symboly Žiaru, transformáciu prerodu od 70. rokov do súčasnosti a na vrchu môžete vidieť výrobky druhovýroby, ktorá vznikla práve v 70. rokoch,“ uviedlo mesto na svojom webe.

Ľavá strana pamätníka zobrazuje tri firmy, ktoré sú takzvanými nositeľmi pochodne a histórie výroby hliníka. Na prvej plakete je Slovalco so svojou typickou okrúhlou budovou a nechýba aj strom ako odkaz na ekológiu, na ktorú kládlo dôraz. Na druhej plakete je Nemak a najvyššia plastika je spoločnosť Hydro.



Už svieti

Výtvarník Milan Nemeš pracoval na plastike približne trištvrte roka. Použil studené liatie a celé dielo má pôsobiť mierne opotrebovaným „vintage“ dojmom. Najprv vytvoril model z hliny, potom vznikla forma, ktorá sa odlievala do betónu.

Ako informovalo mesto na svojom webe, plastiku už aj osvetlili. „Plastika Doba alumíniová, ktorá pripomína 70 rokov výroby a spracovania hliníka v našom meste je viditeľná aj v noci vďaka osvetleniu, ktoré v týchto dňoch zrealizovala spoločnosť Technické služby Žiar nad Hronom.“




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu