Robert Fico ohlásil ďalšiu novelu Trestného zákona. Predsedu Ústavného súdu vyzýva, aby odstúpil


Foto: Robert Fico ohlásil ďalšiu novelu Trestného zákona. Predsedu Ústavného súdu vyzýva, aby odstúpil Foto: Úrad vlády

Ústavný súd rozhodol o pozastavení účinnosti niektorých častí novely Trestného zákona. Premiér Robert Fico dnes na tlačovej konferencii oznámil, že vláda začína pracovať na ďalšej novele trestných kódexov. „Nevylučujem, že prídeme s novelizáciou Trestného zákona, ktorá sa sústredí na tieto užitočné veci, ktoré potrebujeme upraviť. Detencia, prepadnutie majetku, výšky trestu,“ tvrdí. Pripúšťa, že predmetom nejakého posúdenia by mohli byť premlčacie lehoty.

Nie je to jediná novela, ktorú ohlásil. Vláda nevylučuje, že pripraví novelizáciu zákona o Ústavnom súde tak, aby musel v prípadoch, akým bola aj novela Trestného zákona, rozhodnúť o merite veci v kratšej lehote. „Možno bude podobná ako je pri posudzovaní ústavnosti a neústavnosti referendových otázok,“ dodáva Fico. Táto lehota je aktuálne stanovená na 60 dní.


Predseda Ústavného súdu by mal podľa neho niesť zodpovednosť za únik informácii z uznesenia o pozastavení novely. S informáciou prišla exkluzívne TV Markíza a neskôr aj Denník N. „Niekto musí niesť zodpovednosť za škandál s medializáciou rozhodnutia ešte predtým, než bolo toto rozhodnutie doručené. Zodpovednosť môže niesť len predseda Ústavného súdu,“ povedal Fico.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu