Parlament schválil úpravu premlčacích lehôt. Takto sa k tomu v prieskume vyjadrili voliči Smeru a SNS


Foto: Parlament schválil úpravu premlčacích lehôt. Takto sa k tomu v prieskume vyjadrili voliči Smeru a SNS Foto: Denník N

Parlament schválil zachovanie premlčacej lehoty pri znásilnení a vrážd na 20 rokov. Koalícia tak napravila chybu, ktorú spôsobila schválením novej novely Trestného zákona, ktorou by sa mali premlčacie lehoty skrátiť na 10 rokov. Za bolo všetkých 136 prítomných poslancov spolu aj s opozíciou.

Predtým však koalícia silno presadzovala svoj názor o potrebnom skrátení týchto lehôt, čo by podľa poslancov mohlo motivovať ženy k skoršiemu nahláseniu znásilnenia. Ich tvrdenia presvedčili natoľko voličov koaličných strán, že sa to ukázala aj v prieskume, ktorý sa robil v čase od 16. do 21. februára, teda týždeň predtým, ako vláda vzala späť to, čo novelou Trestného zákona pôvodne zmenila.

Voliči Smeru a SNS súhlasia so znížením premlčania pri znásilnení

Podľa prieskumu Ipsosu pre Denník N väčšina voličov Smeru súhlasí s tým, že Slovensko potrebuje kratšie premlčacie lehoty pri znásilnení. Dokopy 51 percent voličov Smeru a aj 59 percent voličov SNS je za to, aby vláda skrátila premlčanie z 20 na 10 rokov.

Proti skráteniu je naopak takmer 70 percent celého Slovenska. So skráteným lehoty nesúhlasí ani 65 percent voličov koaličného Hlasu. Čo sa týka voličov opozície, tí zásadne nesúhlasia. Prieskum ukazuje, že viac ako 90 percent voličov Progresívneho Slovenska, KDH, SaS a aj hnutia Igora Matoviča je proti.


Podporovatelia Petra Pellegriniho nesúhlasia na rozdiel od voličov zvyšných dvoch koaličných strán ani s tým, aby vláda znížila tresty za korupciu, podvody a inú ekonomickú trestnú činnosť, presnejšie ide o 62 percent voličov Hlasu. Naopak za nižšie tresty v tejto oblasti je 60 percent voličov SNS a 48 percent Smeru.

Názor koalície sa rozdeľuje aj pri otázke o rušení Úradu špeciálnej prokuratúry. Kým viac ako 70 percent voličov Roberta Fica aj Andreja Danka plne dôveruje ich rozhodnutiu, 45 percent zástancov Hlasu nechce prokuratúru rušiť. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu