Politici si pripomínajú druhé výročie vojny. Ako vyzerala noc ruskej invázie? Minister obrany nespal


Foto: Politici si pripomínajú druhé výročie vojny. Ako vyzerala noc ruskej invázie? Minister obrany nespal Foto: unsplash.com

Vo štvrtok, 24. februára 2022 vtrhli na ukrajinské územie ruské sily. Zatiaľ, čo ruský prezident Vladimir Putin to nazýval „špeciálnou operáciou“, ktorá má za cieľ demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny, pre demokratické krajiny to bolo niečo celkom iné. Vojna.

Rusi prišli zo severu a vďaka priateľským väzbám Putina na Alexandra Lukašenka, ruské tanky prichádzali aj z bieloruského územia. Obsadili Cherson, Berďansk, Melitopoľ a Mariupoľ. Do sveta sa začali šíriť hrozivé zábery zničených budov, bezvládnych ľudských tiel a ľudí, ktorí hľadajú úkryt pred náletmi. 

Od začiatku vojny do 15. februára 2024 prišlo na Ukrajine o život 10 582 civilistov. Z toho 587 z nich boli deti. Hrôzy konfliktu na Ukrajine a druhé výročie vojny si pripomínajú aj slovenskí politici.

Ako vyzerala noc invázie? Minister obrany nespal

Bývalý minister obrany Jaroslav Naď, v súčasnosti predseda Demokratov, opísal, ako vyzerala noc ruskej invázie. „Realita bola taká, že my sme vtedy vedeli nie len deň, ale aj hodinu, kedy začne útok. Večer som dostal informáciu od Vojenského spravodajstva a náčelníka Generálneho štábu, že spojenci evidujú, že ruské jednotky nasadli do pripravených vozidiel a je zrejmé, že začne útok. V tú noc som nespal,“ ďalej dodáva, že sa na ráno zvolala Bezpečnostná rada a Krízový štáb ministerstva obrany. 

V tom čase Naď úzko spolupracoval s Ivanom Korčokom, aktuálnym kandidátom na prezidenta a bývalým ministrom zahraničných vecí. „Výsledok vojny na Ukrajine bude mať zároveň fatálny dopad na bezpečnosť Slovenska a celej Európy. Slová predsedu vlády o tom, že v Kyjeve nie je vojna, alebo slová predsedu parlamentu o tom, že v Kyjeve padne nejaká raketa len sem-tam sú zbabelé a poškodzujúce záujmy Slovenska,“ kritizuje vládnu koalíciu.


Jej predstavitelia na výročie vojny zatiaľ nereagovali. Predseda parlamentu Peter Pellegrini na sociálnej sieti zatiaľ zverejnil status, v ktorom opisuje, prečo je hrdým Slovákom napriek historickému útlaku. 

Najsilnejší zážitok a jasný odkaz Rusku

Svoj najsilnejší zážitok z prvých týždňov vojny opísal podpredseda SaS Branislav Gröhling. „Prišiel o pár týždňov neskôr. Navštívili sme tábor v Ubli na hranici s Ukrajinou. Rozprával som sa tam s množstvom ľudí, ktorí ušli pred vojnou. Matky s malými deťmi. Prišli o majetok, o strechu nad hlavou, o pocit domova. Nevedeli, či niekedy ešte uvidia svojich manželov a synov. Je ťažké to prerozprávať, ak to niekto nezažil. Toto všetko sa deje v 21. storočí v Európe. Hneď za našimi hranicami,“ píše v statuse. Gröhling bol vtedy ministrom školstva.

Opozičný líder Michal Šimečka z Progresívneho Slovenska Rusko vyzýva, aby vojnu okamžite zastavilo. „Náš odkaz do Moskvy je aj po dvoch rokoch jasný a stále ten istý. Slovensko stojí za naším susedom. Okamžite zastavte vašu odpornú vojenskú inváziu, ktorá nemá mať v civilizovanom svete žiadny priestor,“ tvrdí. 

Na výročie vojny reagovala aj bývalá ministerka investícií a regionálneho rozvoja. „Na druhé výročie brutálneho útoku Ruska na našich susedov na Ukrajine nemožno ignorovať hrozbu, ktorú agresívne správanie Ruska naďalej prináša. Milióny ľudí na Ukrajine stratili svoje domovy, svojich blízkych a samotný zmysel života v dôsledku tohto neľudského konfliktu. Že toto utrpenie trvá už dva roky, je nielen tragické, ale aj neprípustné,“ napísala líderka strany Za ľudí, Veronika Remišová.

Predseda KDH Milan Majerský upozornil na to, že mnohí Ukrajinci prišli pre ruské nálety o možnosť praktizovať vieru priamo v kostole. „Už dva roky trvá hanebná ruská agresia na Ukrajine. Tisícky obetí, odlúčených rodín, zničených domov či kostolov už nikto nevráti späť. Akékoľvek schvaľovanie či zľahčovanie tohto konfliktu je neprípustné a neľudské,“ napísal.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu