Prenájom fiktívneho bytu či doručenie balíka, ktorý ste si neobjednali. Tieto podvody vás oberú o peniaze


Foto: Prenájom fiktívneho bytu či doručenie balíka, ktorý ste si neobjednali. Tieto podvody vás oberú o peniaze Foto: Facebook/Bazoš - Podvodné inzeráty

Na internete narazíte na množstvo podvodníkov pre ktorých nie je žiadny problém okradnúť dôverčivých ľudí. Na čo si dať pozor, aby ste im nenaleteli? Jedným z najrozšírenejších podvodov je založený na prenájme neexistujúcich bytov

Podvodníci sa svoje obete väčšinou snažia nalákať na nízku cenu a pekné fotografie. Predajca komunikuje so záujemcom cez správy alebo telefonicky, pričom žiada uhradenie zálohy na vopred na účet. Obhliadka bytu však nie je možná. Majiteľ tvrdí, že je aktuálne odcestovaný niekde v zahraničí. Po zaplatení depozitu a prvého nájmu sa má vrátiť. Prisľúbi, že vám pošle kľúče. Byt ani peniaze ale nikdy neuvidíte.


Prídete o balík aj peniaze

Pozor si treba dať aj pri predaji produktov cez internetový bazár. Ozve sa vám záujemca, ktorý vraj pošle kuriéra, všetko dopredu vyplatí a vy nebudete mať žiadne starosti. V skutočnosti obdržíte podvodný formulár na „úhradu platby“, kde máte zadať číslo kreditnej karty alebo prístupové údaje do internetbankingu. Upozornila na to stránka Hoaxy a podvody.

Všímajte si podozrivé časti e-mailu. Samotný prejav autora má znaky strojového prekladu cez internetový prekladač. V e-maily je síce uvedené meno, ale názov e-mailovej adresy je očividne falošný. Ak by ste naň odpísali, v druhej správe by vám prišiel odkaz na podvodný formulár.


Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody

Zaplatíte im a už sa neozvú

Ďalší podvod je pomerne jednoduchý. Zapáči sa vám produkt, ktorý si chcete kúpiť. Oslovíte predajcu a ten vás požiada, aby ste mu peniaze poslali predom na účet. Keď mu potvrdíte, že ste peniaze poslali, prisľúbi vám zaslanie produktu. A tam to končí. Žiadny balík neobdržíte, navyše vás predajca začne ignorovať.

Podvodná rumunská spoločnosť

V neposlednom rade si treba dať pozor na rumunskú spoločnosť FAN Courier, ktorá zneužíva meno Slovenskej pošty. Posiela e-maily a SMS s informáciami o objednávke, ktorú si môžete prevziať, ak kuriérovi zaplatíte v hotovosti.

„V prípade, že si niekedy niečo objednáte, ale neoverili ste si e-shop a príde vám správa, že zásielku doručí FAN Courier , ide o podvod. Zásielku nikdy nepreberajte!“ opísala v skupine HAKA proti podvodníkom svoj zážitok Zuzana. Vo svojom balíku nakoniec našla iba papiere.

Jedna z komentujúcich ju však poopravila: „Odosielateľom je FAN Courier, ale zásielku doručí Slovenská pošta. Zhruba polovica zásielok je určená ľuďom, ktorí si nič neobjednali. Tí, ktorí si objednali, dostávajú bezcenný tovar. Dobierka je väčšinou v sumách od 38 € do 60 €.“

Zdroj: Facebook/HAKA proti podvodníkom - Zuzana G.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu