Prezidentka podpísala novelu Trestného zákona. Podáva podnet na Ústavný súd


Foto: Prezidentka podpísala novelu Trestného zákona. Podáva podnet na Ústavný súd Foto: Facebook/Zuzana Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona. Doručená jej bola až po šiestich dňoch od schválenia. Zároveň oznámila, že podá podnet na Ústavný súd, aby preskúmal, či je vládna novela v súlade s ústavou. Tiež podáva návrh na zastavenie účinnosti zákona, kým súd o jej návrhu nerozhodne.


„Som presvedčená, že tento spor medzi vládnou koalíciou na jednej strane a opozíciou, mnohými odborníkmi a mnou na druhej strane, už treba rozseknúť,“ uviedla prezidentka počas tlačového vyhlásenia. Ústavnému súdu však podľa nej treba dať na rozhodnutie čas, keďže novela má nadobudnúť účinnosť už 15. marca a čakaním na doručenie zákona, sa jej rozhodnutie o týždeň posunulo. Pre stratu času musela novelu podľa svojich slov podpísať. „Neuplatňujem si právo veta. Je to jediný spôsob, aby sa nepustili účinky novely ani na jeden deň,“ tvrdí.

Prezidentka deklarovala, že Robert Fico ju mal v liste informovať, že by úpravy novely zvážili, ale len pokiaľ ide o násilné trestné činy a iba pokiaľ ide o nimi predložené zmeny v novele. „Zmeniť premlčacie doby pri násilných trestných činoch môžu aj bezo mňa. O inom sa baviť nechcú a tak je lepšie dať priestor na rozhodnutie Ústavnému súdu,“ uzavrela Čaputová.


Na slová prezidentky reagoval premiér Robert Fico. Tvrdí, že ak by Čaputová zákon vetovala, mohli by ho ešte upraviť. „Normálne sa dá povedať, že prezidentka súhlasí s obsahom novelizácie, ak ju bez pripomienok a použitia práva veta podpísala,“ vraví premiér. Čaputová počas svojho tlačového vyhlásenia dôrazne odmietla, že by s obsahom novely súhlasila. 

Minister spravodlivosti Boris Susko sa vyjadril, že počin prezidentky rešpektuje. Nesúhlasí s ňou však v tom, že by skrátené legislatívne konanie nebolo opodstatnené. „Napriek mnohým dôkazom po porušovní ľudských práv prezidentka dlhodobo mlčala a dokonca sa verejne zastávala svojich obvinených chlapcov z NAKA a špeciálnej prokuratúry,“ tvrdí minister.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu