Starosta Očovej Huliak vydychoval do kvetináča cigaretový dym. Tvrdil, že pomáha rastlinám rásť


Foto: Starosta Očovej Huliak vydychoval do kvetináča cigaretový dym. Tvrdil, že pomáha rastlinám rásť Foto: Facebook/Slovenská národná strana

Poslanec za SNS a starosta Očovej Rudolf Huliak fajčil v poslaneckej kancelárii, aj napriek platnému zákazu fajčenie v úradných budovách. Cigaretový dym vydychoval priamo na rastliny, do skleneného kvetináča. Video zverejnila Slovenská národná strana na Huliakove meniny.


„A takto si tu žijeme. V súzvuku CO2 a rastlinka nám krásne rastie,“ hovorí Huliak po vydýchnutí dymu do kvetináča. Ďalej tvrdí, že tento akt praktizuje už mesiac a rastline mal „pomôcť“. „Chcete dokázať, že to takto funguje, hej?“ pýta sa Huliaka na videu mužský hlas. „Veď to vážne funguje, ona išlo chcípnuť a teraz ide roztlačiť ikebanu,“ odpovedá poslanec.

Huliak s CO2 zavádza

Informácia, že cigaretový dym obsahuje CO2, je zavádzajúca. Nejde totiž o oxid uhličitý, ale o CO, teda oxid uhoľnatý. Ten môže byť vo vysokých množstvách nebezpečný. Ak sa ho nadýchate priveľa, oslabujete schopnosť vašej krvi prenášať kyslík. To môže spôsobiť nevoľnosť a zvracanie. Na druhej strane CO2, ktorý vydychujeme prirodzene, rastliny využívajú na fotosyntézu. 

Okrem oxidu uhoľnatého, cigaretový dym obsahuje aj ďalšie karcinogény (látky spôsobujúce rakovinu, pozn. red.), akými sú napríklad nikotín, decht, arzén, kyanovodík, toluén, acetón, kadmium, naftalín, formaldehyd, amoniak a metanol.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu