Trestné oznámenie na združenie mladých farmárov. Podáva ho ministerstvo pôdohospodárstva na čele s Takáčom


Foto: Trestné oznámenie na združenie mladých farmárov. Podáva ho ministerstvo pôdohospodárstva na čele s Takáčom Foto: Facebook/Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč povedal, že rezort, ktorý zastupuje, podáva trestné oznámenie na Združenie mladých farmárov ASYF. Môže za to status vo facebookovej skupine združenia, kde sa píše, že ministerstvo aj v novom zložení pokračuje v starých praktikách, klame, zakrýva korupčné škandály a odbornú nespôsobilosť.

Takáč s takýmito tvrdeniami nesúhlasí a žiada od autora, ktorým má byť Anton Vdovjak, a prevádzkovateľa spomínanej facebookovej skupiny, aby  všetky lži o ministerstve odstránili a verejne sa ospravedlnili. „Dovtedy, kým sa tak nestane, prerušujeme akúkoľvek komunikáciu so všetkými dotknutými osobami a združeniami,“ vyhlásil minister Richard Takáč.

Zároveň dodal, že ministerstvo pôdohospodárstva nerobí rozdiely medzi poľnohospodármi, ale s partnerom, ktorý ho obviní z korupcie, je komunikácia nemožná. Združenie mladých farmárov v príspevku oznámilo ďalší protest v pondelok 18. marca v Ružomberku. Podľa farmárov k žiadnemu závažnému posunu nedošlo, aj keď minister verejne sľuboval zmenu.



Združenie mladých farmárov organizovalo minulý mesiac niekoľko protestov. Na rozdiel od Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) kritizovali najmä ministerstvo pôdohospodárstva než Európsku úniu. Ministerstvo pôdohospodárstva vo štvrtok tiež informovalo o tom, ako rozdelí 76 miliónov eur zo štátneho rozpočtu pre agrosektor.

Väčšina peňazí by mala ísť pre poľnohospodárov, potravinárov a lesníkov. Zvyšné dva milióny sú určené pre verejnoprospešné účely, napríklad opaľovacia činnosť, kompenzácia strát zvierat či na zariadenia na chov zvierat. Ďalších takmer 6 miliónov eur pôjde na služby verejného záujmu, ako chov zubrov, chránený chov plemien koní alebo na Slovenské poľnohospodárske múzeum.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu