VIDEO: Nemocnica s poliklinikou v Brezne sa dočká zaradenia do II. úrovne


Foto: VIDEO: Nemocnica s poliklinikou v Brezne sa dočká zaradenia do II. úrovne Foto: Facebook/Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky

Nemocnica s poliklinikou v Brezne bude zaradená do II. úrovne. Rozhodla o tom ministerka zdravotníctva. Dôležitým cieľom nemocnice je aj naďalej a ešte vo väčšom rozsahu motivovať k práci príslušnú zdravotnú, lekársku a sesterskú obec.

Boj o záchranu nemocnice začal pred rokom, kedy spustili petíciu za zachovanie nemocnice v celom jej doterajšom rozsahu poskytovaných zdravotníckych činností a za jej zaradenie do siete kategorizovaných nemocníc II. úrovne. Hrozilo jej preradenie do najnižšej úrovne, čo by v praxi znamenalo vážne ohrozenie zdravotnej starostlivosti obyvateľov okresu Brezno.

Najpodstatnejšie argumenty spočívali v zlej geografickej dostupnosti, reprezentovanej faktorom času dojazdu do nemocnice, ako aj zachovanie súčasného rozsahu poskytovanej ústavnej zdravotnej starostlivosti.


Tlačová konferencia

K téme sa v piatok 1. marca uskutočnila tlačová konferencia za účasti predsedu NR SR Petra Pellegriniho, ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej, predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Ondreja Luntera, primátora mesta a zároveň predsedu správnej rady nemocnice Tomáša Abela, predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa Železiarní Podbrezová Vladimíra Sotáka, riaditeľa nemocnice Jaroslava Mačejovského, ako aj zdravotníckeho personálu.


Nemocnica z pohľadu štátu podľa slov Petra Pellegriniho nie je problematická, pretože nerobí žiadne dlhy. Špecifická je aj v tom, že okrem štátu má za partnera mesto a aj najvýznamnejší podnik na celom Horehroní Železiarne Podbrezová.

Breznianska nemocnica bude zaradená do druhej úrovne do konca roka, pričom už požiadala o jej trvalé preradenie, aby aj od 1. januára 2025 mohla byť vo vyššej kategórii. „O tejto rekategorizácii bude rozhodovať kategorizačná komisia, ktorá bude transparentne konať a posudzovať žiadosti všetkých nemocníc, ktoré prídu,“ uviedla ministerka Zuzana Dolinková.

„Veľmi ma teší, že sa nám podarilo zabezpečiť dostupnú zdravotnú starostlivosť vo vašom regióne. Na základe analýz a rokovaní so županom, primátorom mesta a vedením nemocnice sme vyhodnotili, že pre zachovanie dostupnosti a zabezpečenie zdravotnej starostlivosti bude preradenie do druhej kategórie dôležité,“ dodala Dolinková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu