V Žiari nad Hronom cena tepla tento rok neporastie. Niektorí ľudia budú dokonca platiť menej


Foto: V Žiari nad Hronom cena tepla tento rok neporastie. Niektorí ľudia budú dokonca platiť menej Foto: Facebook/Mesto Žiar nad Hronom

Spoločnosť Veolia Energia Žiar nad Hronom, ktorá v meste tvorí centrálny zdroj tepla a teplej úžitkovej vody oznámila, že v tomto roku cenu za teplo pre obyvateľov zvyšovať nebude. Dokonca by sa mala znížiť o 3% pre odberateľov z bytových domov. Informovalo o tom mesto na sociálnych sieťach.

Odberateľom z nebytových priestorov dokonca poklesne o 16% oproti cene z roku 2023. Vo vyjadrení spoločnosť Veolia Energia Žiar nad Hronom informuje, že začiatkom decembra 2023 vláda Slovenskej republiky schválila Nariadenie č. 475/2023 Z. z., ktorým „zastropovala ceny tepla na rok 2024 pre vybrané skupiny odberateľov tepla“.


Do tejto skupiny odberateľov tepla k bytovým objektom pribudli v roku 2024 aj odberatelia v zariadeniach sociálnych služieb, v prevádzkach zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a v študentských domovoch. Cenový strop je týmto vládnym nariadením stanovený na rovnakej úrovni ako v roku 2023, čiže na úrovni ceny tepla z roku 2022 zvýšenej o maximálne 20 eur na MWh s DPH.

Cena tepla na rok 2024 schválená Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) je v meste Žiar nad Hronom priemere o 13 % nižšia oproti cene tepla v minulom roku. Aktuálna cena však stále neklesla pod úroveň zastropovanej ceny tepla, teda pod úroveň ceny tepla z roku 2022. Podľa nariadenia môžu dodávatelia tepla fakturovať cenu tepla len do výšky tohto limitu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu