FOTO: Navštívte výstavu Anny Rusinkovičovej, ktorá našla vášeň v hline a pomoci druhým


FOTO: Navštívte výstavu Anny Rusinkovičovej, ktorá našla vášeň v hline a pomoci druhým
Galéria: 9 fotiek
Foto: Martina Majcherová

Anna Rusinkovičová patrí medzi najaktívnejšie výtvarníčky v združení Zvolenská sedmička, ktorej bola spoluzakladateľkou, ale je i členkou Umeleckej besedy slovenskej a Detvianskej kolónie. V týchto dňoch - do 25. mája 2024 - vystavuje v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici. Je to ten pravý darček k okrúhlemu výročiu narodenia umelkyne.

Rodáčku z Brezna prihlásil brat na Strednú umelecko-priemyselnú školu v Kremnici, keďže si všimol jej výtvarný talent a záujem o kreslenie a modelovanie. V SUPŠ získala základy kreslenia, grafiky, fotografovania, krásneho písma, modelovania, ako aj iné odborné znalosti. Našla si zamestnanie, ktoré si vyžadovalo umelecké vzdelanie. Podieľala sa na organizovaní mnohých výstav a sympózií doma i v zahraničí a sama na nich vystavovala.

Žije a tvorí v Kováčovej pri Zvolene, kde už 35 rokov zaúča do tajov keramického umenia pacientov Národného rehabilitačného centra, čím im pomáha zabudnúť na ťažký údel, ktorý im osud nadelil, a dáva im novú nádej do ďalšieho života. Je presvedčená - a výsledky to dokazujú - že práca s hlinou, artterapia alebo ergoterapia, lieči.

„Hlina je materiál, ktorý sa dá spracovávať rôznymi spôsobmi: dá sa z nej modelovať, vytáčať na kruhu, vaľkať pláty, guľkať rôzne veľké guľky či šúľance,” hovorí Anna Rusinkovičová o svojej záľube, ktorá sa jej stala povolaním. „Taktiež sa dá vtláčať do foriem, odlievať atď. Z hliny vytvorené dielo sa musí najprv usušiť. Následne sa vypáli pri vysokej teplote až do 1 000 °C. Vtedy sa hlina mení na črep. Až potom sa nanášajú glazúry - buď štetcom alebo oblievaním, ponáraním či striekaním. Nanesené glazúry sa znovu vypaľujú,” vysvetlila umelkyňa.


Anna Rusinkovičová sa venuje predovšetkým keramike. Dáva sa inšpirovať ľudovými motívmi, ale i prírodou, záhradou a predovšetkým kvetmi, ktoré prenáša do tvarov i povrchových úprav a glazúry. Ako ukazuje aj súčasná výstava s názvom Dimenzie, zaoberá sa aj olejomaľbou. K nej a ku grafike sa vracia vtedy, keď sa potrebuje odreagovať. 

Najradšej vytáča na hrnčiarskom kruhu hrnčeky. Na jej stránke sa dozvieme, že ponúka aj nevšednú službu. Môžete si u nej objednať pohár alebo iný keramický predmet, v ktorom bude zakomponovaná tvár podľa zaslanej fotografie. Je to milý a praktický darček pri rôznej príležitosti.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu