Otvorí sa opäť žiarska hlinikáreň? Spoločnosť Slovalco vraj rokuje s vládou o obnovení výroby


Foto: Otvorí sa opäť žiarska hlinikáreň? Spoločnosť Slovalco vraj rokuje s vládou o obnovení výroby Foto: Facebook/Slovalco

Predvlani takmer 70 rokoch sa skončila história výroby hliníka v Žiari nad Hronom. Mohli za to vysoké ceny elektriny, ktorej bola spoločnosť Slovalco na Slovensku najväčším odberateľom. Odstavenie ekologickej výroby malo byť podľa spoločnosti výsledkom nečinnosti vlády, konkrétne ministerstva životného prostredia a bývalého ministra financií Igora Matoviča.

„Tí počas posledných rokov blokovali prijatie novely zákona 414/2012, ktorá by upravila výšku kompenzácií pre energeticky náročné podniky na úroveň iných priemyselných krajín EÚ. Ide pritom o finančné prostriedky, ktoré Slovensko dostáva od EÚ a môže ich vynaložiť len na jasne zadefinované účely vrátane kompenzácií,” uviedla spoločnosť pre portál tvnoviny.sk.


Aktuálne sa však zdá, že situácia sa môže zmeniť. Slovalco podľa RTVS rokuje s vládou o obnovení výroby. „Hľadajú sa riešenia a ja myslím, že to je na dobrej ceste, ale to by som ešte predbiehal,“ povedal pre RTVS riaditeľ Slovalca Milan Veselý.

Podnik motivujú nižšie ceny elektriny a vyššie ceny hliníka. Od štátu dlhodobo požaduje väčšiu pomoc. Veselý Denníku E vo februári povedal, že vývoj ide dobrým smerom, ale stále to nie je dosť ďaleko.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu