Žiar nad Hronom zachová retro ihrisko. Iné mestá ich zrušili, lebo sú pre dnešné deti nebezpečné


Foto: Žiar nad Hronom zachová retro ihrisko. Iné mestá ich zrušili, lebo sú pre dnešné deti nebezpečné Foto: ziar.sk

Hojdačky, kolotoče či preliezky, ktoré boli osadené v 70. a 80. rokoch minulého storočia, už dnes nevyhovujú aktuálnym bezpečnostným normám. Viaceré z nich boli v takom technickom stave, že sa nedajú opraviť, aby zaručovali bezpečnosť pri používaní. Preto sme, ako vlastník pristúpili k ich odstráneniu.

Keďže kovové detské prvky sprevádzali niekoľko generácií detí približne pol storočia, mesto sa rozhodlo jedno takéto mini-ihrisko ponechať ako spomienku. Je vo dvore na Ulici Š. Moysesa v blízkosti mestského úradu.

„Je to retro ihrisko nášho detstva, preliezky, na ktorých sme vyrástli. Unifikované, minimalistické herné prvky. Svojim minimalizmom, zdá sa, podporovali detskú predstavivosť. Hrávali sme sa totiž na nich celé hodiny a celé prázdniny. Tieto herné prvky patrili k sídliskovému koloritu. Ich základným materiálom bol betón a kov. A hlavne odolnosť - niektoré vydržali dodnes. Stačí len nový náter a sú večné - večné pre spomienku na ich obdobie slávy. A zdá sa, že aj dnes sem - tam pritiahnu detskú zvedavosť a pozornosť,“ povedala Denisa Mindová z Odboru ekonomiky a financovania MsÚ.


Dodala, že samospráva vybrala to najlepšie po technickej stránke a dala mu nový náter. Návšteva tohto retro ihriska a používanie týchto prvkov bude na vlastnú zodpovednosť a riziko. Oplotené detské ihriská sa po zimnej údržbe otvoria 1. apríla.

Lavičky pred vchodmi

Aj lavičky pred vchodmi do bytových domov patria ku koloritu mesta, no vyžadujú si pravidelnú opravu. „Predsedov bytových spoločenstiev sme oslovili s návrhom v prípade ponechania si lavičiek pred vchodmi bytových domov o ich starostlivosť, a teda o výmenu dosiek a ich náter. V prípade lavičiek, ktoré nie sú už vo veľmi dobrom stave, ale stále je o ne záujem, mesto navrhlo ich postupné odstránenie a kúpu nových na náklady BSD, s tým, že typ určí mesto,“ uviedla ďalej Denisa Mindová. 

„Predsedovia bytových spoločenstiev reagovali na tento návrh rôzne, niektorí žiadajú o definitívne odstránenie lavičiek z dôvodu ich využívania neprispôsobivými občanmi mesta a neustáleho zanechávania množstva odpadu, niektorí si prevzali lavičky do svojej starostlivosti a niektorí majú záujem o kúpu nových,“ dodala Mindová. Výmenu dosiek na lavičkách, ktoré sa nachádzajú v medziblokových priestranstvách, zabezpečuje mesto aj naďalej.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu