Spisovateľ Jozef Bily spravil z minima maximum. Novú knihu plnú humoru a aforizmov krstil vo Zvolene


Foto: Spisovateľ Jozef Bily spravil z minima maximum. Novú knihu plnú humoru a aforizmov krstil vo Zvolene
Galéria: 4 fotky
Foto: Jozef Sliacky

Jozef Bily, ktorý onedlho oslávi 78. narodeniny (* 24. apríla 1946), patrí už desaťročia k stáliciam na našej literárnej scéne. Po vysokoškolských štúdiách učil dva roky v Prešove a od roku 1972 na Gymnáziu Ľ. Štúra vo Zvolene, ktorého bol v rokoch 1990 - 2007 riaditeľom.

Pri prezentácii svojej 23. knižky, ktorá sa konala v Krajskej knižnici Ľ. Štúra vo Zvolene v utorok 9. apríla, sa vrátil i k začiatkom svojej tvorby, v ktorej dominuje humor a aforizmy. Ako žiak vraj nepociťoval spisovateľské sklony. Až keď prišiel do Zvolena, všimol si v stánku PNS (vtedajšia Poštová novinová služba) časopis Roháč. Keď v ňom listoval, zaujala ho súťaž o najlepší vtip. Vzal pero, napísal a poslal: „Pán hlavný, platím! Pätnásť pív a dve okná!“ A vyhral.

To bol prvý krok na dlhej ceste, ktorú vyplnili aforizmy, verše pre deti i rozhlasové pásma. V roku 1990 sa dostala k detským čitateľom jeho prvá kniha - veršovanky Kde je dobre žirafe. Nasledovali zbierky Čierne na bielom, Drobničky XXL, Inobranie, Ihly v kope múzy, Tak sa z hory ozýva…

Najnovšej knihe dal názov Maximinimá. Priliehavo. V deviatich kapitolkách podáva jednou vetou pohľad na život okolo seba, na jeho nuansy. Tematika je rôznorodá, od politiky až po šport. Niektoré nám na tvári vyčaria úsmev, ale dosť je aj tých, ktoré nás prinútia zamyslieť sa, keďže je v nich skrytá i očividná pravda.


Posúďte sami: „V politike sa často robia zmeny, ktorými sa nič nezmení“, „Zvýšením počtu alkoholikov môže zo Zeme vzniknúť planéta opíc“, „Stoličky rozoznávajú ľudí podľa zadkov“, „Čo majú spoločné ľudia a svine? Obezita im skracuje život“, „Sýty nenásytnému neverí“, „Najviac čertov je v daňových rajoch“ či „V krčme sú každý deň pohárové zápasy“.

V jednej svojej definícii Jozef Bily tvrdí, že humoristi sú opravári pokazených nálad. Nedá sa nesúhlasiť. Kvalitný, slušný humor vskutku dokáže vrátiť do našej duše pohodu, ale nás i poučí. To si Jozef Bily ako dlhoročný pedagóg dobre uvedomuje. „Pre školu je najdôležitejší dobrý učiteľ, taký, ktorý ma zmysel pre humor, lebo keď sa žiaci smejú, tak neplačú,“ zhrnul v jednej vete svoje učiteľské krédo.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu